click or scroll to view project

Camberwell Primary School

For a local primary school running an immersive bilingual program in French and English, this project includes six classrooms above a multi-purpose gymnasium.

  • Design Response

    This new building for Camberwell Primary School is the first to be constructed on the site since the original building 140 years ago, and was a federally funded economic stimulus project. It accommodates six classrooms, replacing existing portables, and four ‘small group learning areas’ above a multi-purpose gymnasium with associated toilets and storage.

    The school runs an immersive bilingual program, in French and English, for which the classrooms are arranged in pairs with operable walls between. Because the site is constrained and play space is at a premium, the building is located hard up to the southern boundary. The gymnasium has large glazed tilt doors opening directly onto the hardstand play area which forms a seamless play surface from inside to out and maximises precious open space.

    The upper level classrooms, with external circulation, provide excellent views to the surrounding neighbourhood, provide protection from prying eyes on the adjacent public street and allow the paired French and English classrooms to combine into generous communal rooms when required.

    The upper level walkway soffits are in the equal bands of blue, white and red of the famous French Tricoleur flag, set against the neutral to warm colour palette of adjacent materials, including three colours of brickwork echoing the polychrome brick colouration of the original 19th century school building. This gesture celebrates the French language culture within the school and embeds this unique period of its history in its own built fabric, a celebration of the diversity possible within the public education system.

  • Camberwell Primary Design Specifications

    Services Provided

    • Full Services

    Core Deliverables

    • Multi-Purpose Hall
    • Physical Education and Classroom Building

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: James Staughton,
    Project Team: James Staughton, Tony Styant-Browne, Simone Koch, Meena Gill, Valentina Belay
    Photographer: John Gollings

    Client

    Camberwell Primary School

    Date completed

    2011

    Location

    Camberwell, Victoria

  • Camberwell Primary School, Toby Horrocks, Architecture Australia, Vol. 102 No.5 – Sept/Oct 2013

Related projects

Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project

NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Nicholson House, Preston

Designed to encourage student social interaction this building houses a flexible, multi-purpose space and service areas to support a range of student activities.

View project


NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project

Monash Sound Shell, Clayton

A place for performance – music, dance, theatre and film - the sound shell acts as a catalyst to enliven the entire surrounding precinct.

View project

Hampton Park Ambulance Station

Conceived as a house with a super-sized garage, this building is clad in emergency services livery including the iconic red-cross.

View project


Eaglehawk Bowling Club Canopies

Drawing upon the existing clubroom structure, the screen wall and green canopies curve together as an integrated, civic-scale street edge.

View project

Park Facilities for Masons Falls and Jehosaphat Gully

By combining familiar rural forms with a direct response to the site, we wanted these facilities to feel like they’d always been there.

View project

Camberwell Primary School

For a local primary school running an immersive bilingual program in French and English, this project includes six classrooms above a multi-purpose gymnasium.

View project


North Melbourne Primary School Stage 3

Abandoning traditional classrooms in favour of an ‘activity based team teaching’ model, this project contains two open plan ‘learning neighbourhoods’ across two levels.

View project

Greenhills Primary School, Greensborough

The implementation of a masterplan with new administration building, classroom block, and ‘Cultural Centre’ housing Library, Art, Music, Canteen and ICT spaces.

View project

North Melbourne Primary School Stage 2

New new multi-purpose hall / gymnasium and after school care facilities along with the remodelling of the west wing of the existing heritage building.

View project


North Melbourne Primary School Stage 1

New classrooms, library and administration facilities along with the remodelling of the east and central wings of the existing heritage building.

View project

Monash Recreation Pavilion, Clayton

Designed to encourage student social interaction this building houses a flexible, multi-purpose space and service areas to support a range of student activities.

View project

Monash Recreation Pavilion, Berwick

Designed to encourage student social interaction this building houses a flexible, multi-purpose space and service areas to support a range of student activities.

View project


Sorrento Couta Boat Sailing Club

Celebrating the history and material iconography of the Mornington Peninsula, this project reflects on the traditions of timber boatbuilding and maritime navigation.

View project

Pomonal Community Hall

With the Grampians as a stunning backdrop, Workshop provided a new community realm and a clear civic address for the town of Pomonal.

View project

Sorrento Information and Public Amenities Pavilion

Overlapping landscape and streetscape to create a contemporary meeting space that references the history of Port Phillip Bay.

View project


Old Shire Offices

A glowing shed and a timber box: this extension of the Old Shire Offices in Viewbank combines these elements to create a simple, flexible facility.

View project

Everything, All Together: Flinders Street Station Design Proposal

Our proposal enriches Flinders Street Station through the interconnection of new activity and circulation.

View project

Nam June Paik Museum Masterplan, Seoul

A landscape and architectural masterplan for a museum to house the work of Korean born video artist Nam June Paik.

View project


Projects

Pomonal Community Hall

Nicholson House, Preston

Bryant Street House, Flemington

North Melbourne Primary School Stage 1

EDAW Office Fitout, Melbourne

Park Orchards Extension

Brunswick Extension

Mimco Retail Fitout, Paddington

Monash Recreation Pavilion, Berwick

North Melbourne Primary School Stage 2

Westspace Gallery Fitout, Melbourne

Fungi Pavilion, Raglan

Sorrento Information and Public Amenities Pavilion

The Seymour Apartments, Armadale

Pomonal Community Hall

NGV Summer Pavilion

NGV External Lighting

Come Closer: A Meeting Pavilion, RMIT

Mirror Shed, Elwood

Gold St Renovation

Art Space, Casey

Hampton Park Ambulance Station

Diagonal House, North Fitzroy

GW Crossfit Gym, South Yarra

Batemans Bay Town Centre Masterplan

Monash Sound Shell, Clayton

Bldg. Eng. Office Fitout, West Melbourne

True Self: Exhibition Design

Nicholson Street Extension, South Yarra

Part Fab Housing: Quicksmart and Cantabrian Project

Stacked Vacationer

FB is BIG – Urban Scale Design Research

EcoVillage House Designs, Cape Paterson

NGV Asian Galleries

Freemans Villa, Freemans Bay, New Zealand

Park Facilities for Masons Falls and Jehosaphat Gully

Old Shire Offices

Strathewan Bushfire Memorial

North Melbourne Primary School Stage 3

Everything, All Together: Flinders Street Station Design Proposal

NGV Studio Gallery

Affordable Bushfire Home, Kinglake & Marysville

Curtain Street Extension, North Carlton

Greenhills Primary School, Greensborough

Roofscape House, North Carlton

Art House, Richmond

Camberwell Primary School

Workplace Research

Eaglehawk Bowling Club Canopies

1:1 Interface, Majorca House, Melbourne

Rembrandts: 9 Installations

Porte Cochere, Collins Place

Cecil Street Extension, Fitzroy

“Proposition 3047” Urban Centre, Broadmeadows

‘This Way Up’ Installation, Fitzroy

Monash Recreation Pavilion, Clayton

Parallel Intersect, Installation MUMA

re-Housing: Housing Design Research

Preter Exhibition Design, Melbourne

Nam June Paik Museum Masterplan, Seoul

Grover Home Office, Clifton Hill

Joshi-Fordyce Extension, Northcote

Clauscen Street Extension, North Fitzroy

Sorrento Couta Boat Sailing Club

Virtual Reality Centre, Malaysia

Melbourne Wholesale Markets, Epping

SACHA Design Showroom, Fitzroy

Buttery Apartment, Melbourne

O’Reilly Budd Extension, Thornbury

Conical Art Gallery Conversion, Fitzroy

Westspace Gallery Reception Desk, Melbourne

Pinwheel House, North Carlton