click or scroll to view project

Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

  • Design Response

    A project of opportunism forced by budgetary constraint, this STEAM facility for Mount Macedon Primary School had a unique and seemingly odd proposition – to design an addition to a relocatable classroom.

    Relocatables address fluctuations in enrolments and are added or removed from schools as student numbers increase and decrease. This classroom, donated to the school by the Department of Education had been restored and fitted out by its community to become the school’s art and music room, transforming it from a ubiquitous facility to a much enjoyed, permanent asset.

    The school’s priority was for a STEAM facility – a project based learning centre combining science, technology, engineering, art and maths with hands-on making activity. Without enough budget for even a single classroom, we opted to build what we could around this little building – adding an explicit learning area and an outdoor maker deck. Working together these three parts provided the variety of spaces the school needed for its STEAM learning program.

    Structurally the addition is independent, allowing for the eventual replacement of the older building. Architecturally the intent is the opposite, to connect the design of the new spaces to the building they wrap around. The primary design element of the new project is its roof, in particular its deep, plywood clad trusses. Setout from the window mullions of the existing classroom, the new building follows a rhythm set by the old.

    Set on the side of Mount Macedon, the site’s bushfire risk also provided a design opportunity. Bushfire resistant ironbark structural posts provided a high-quality alternative to steel framing that, together with the skylights, ironbark decking and plywood linings, provided an outdoor learning space that was immediately popular with staff, students and parents.

    The STEAM room is accessed from classrooms via a stair and from the carpark via an accessible ramp, allowing the facility to be used by the school’s broader community. New landscaping between the STEAM room and the main school building was developed alongside a new site drainage system.

  • Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: Simon Whibley
    Project Team: Simon Whibley, Ming Lie, William Heath, Georgia Eade
    Photographer: John Gollings

    Date completed

    May, 2019

    Location

    Mount Macedon, Victoria

Related projects

Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project


NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project


Hampton Park Ambulance Station

Conceived as a house with a super-sized garage, this building is clad in emergency services livery including the iconic red-cross.

View project

Eaglehawk Bowling Club Canopies

Drawing upon the existing clubroom structure, the screen wall and green canopies curve together as an integrated, civic-scale street edge.

View project

Park Facilities for Masons Falls and Jehosaphat Gully

By combining familiar rural forms with a direct response to the site, we wanted these facilities to feel like they’d always been there.

View project


Camberwell Primary School

For a local primary school running an immersive bilingual program in French and English, this project includes six classrooms above a multi-purpose gymnasium.

View project

Greenhills Primary School, Greensborough

The implementation of a masterplan with new administration building, classroom block, and ‘Cultural Centre’ housing Library, Art, Music, Canteen and ICT spaces.

View project

Monash Sound Shell, Clayton

A place for performance – music, dance, theatre and film - the sound shell acts as a catalyst to enliven the entire surrounding precinct.

View project


North Melbourne Primary School Stage 3

Abandoning traditional classrooms in favour of an ‘activity based team teaching’ model, this project contains two open plan ‘learning neighbourhoods’ across two levels.

View project

North Melbourne Primary School Stage 2

New new multi-purpose hall / gymnasium and after school care facilities along with the remodelling of the west wing of the existing heritage building.

View project

North Melbourne Primary School Stage 1

New classrooms, library and administration facilities along with the remodelling of the east and central wings of the existing heritage building.

View project


Monash Recreation Pavilion, Clayton

Designed to encourage student social interaction this building houses a flexible, multi-purpose space and service areas to support a range of student activities.

View project

Monash Recreation Pavilion, Berwick

Designed to encourage student social interaction this building houses a flexible, multi-purpose space and service areas to support a range of student activities.

View project

Sorrento Couta Boat Sailing Club

Celebrating the history and material iconography of the Mornington Peninsula, this project reflects on the traditions of timber boatbuilding and maritime navigation.

View project


Old Shire Offices

A glowing shed and a timber box: this extension of the Old Shire Offices in Viewbank combines these elements to create a simple, flexible facility.

View project

Everything, All Together: Flinders Street Station Design Proposal

Our proposal enriches Flinders Street Station through the interconnection of new activity and circulation.

View project

Nam June Paik Museum Masterplan, Seoul

A landscape and architectural masterplan for a museum to house the work of Korean born video artist Nam June Paik.

View project


Projects

Spensley Street Primary School

Mount Macedon Primary School

Burrinja Cultural Centre

Grampians Peaks Trail Hiker Centre, Dunkeld

Acheson Place, Coburg North

Fawkner Street House, South Yarra

Sorrento Visitor Centre

Pomonal Community Hall

Community Care Home

North Melbourne Primary School Stage 1

EDAW Office Fitout, Melbourne

Park Orchards Extension

Brunswick Extension

Mimco Retail Fitout, Paddington

Monash Recreation Pavilion, Berwick

North Melbourne Primary School Stage 2

Westspace Gallery Fitout, Melbourne

Fungi Pavilion, Raglan

The Seymour Apartments, Armadale

NGV Summer Pavilion

NGV External Lighting

Come Closer: A Meeting Pavilion, RMIT

Mirror Shed, Elwood

Gold St Renovation

Art Space, Casey

Hampton Park Ambulance Station

Diagonal House, North Fitzroy

GW Crossfit Gym, South Yarra

Batemans Bay Town Centre Masterplan

Monash Sound Shell, Clayton

Bldg. Eng. Office Fitout, West Melbourne

True Self: Exhibition Design

Nicholson Street Extension, South Yarra

Part Fab Housing: Quicksmart and Cantabrian Project

Stacked Vacationer

FB is BIG – Urban Scale Design Research

EcoVillage House Designs, Cape Paterson

NGV Asian Galleries

Freemans Villa, Freemans Bay, New Zealand

Park Facilities for Masons Falls and Jehosaphat Gully

Old Shire Offices

Strathewan Bushfire Memorial

North Melbourne Primary School Stage 3

Everything, All Together: Flinders Street Station Design Proposal

NGV Studio Gallery

Affordable Bushfire Home, Kinglake & Marysville

Curtain Street Extension, North Carlton

Greenhills Primary School, Greensborough

Roofscape House, North Carlton

Art House, Richmond

Camberwell Primary School

Workplace Research

Eaglehawk Bowling Club Canopies

1:1 Interface, Majorca House, Melbourne

Rembrandts: 9 Installations

Porte Cochere, Collins Place

Cecil Street Extension, Fitzroy

“Proposition 3047” Urban Centre, Broadmeadows

‘This Way Up’ Installation, Fitzroy

Monash Recreation Pavilion, Clayton

Parallel Intersect, Installation MUMA

re-Housing: Housing Design Research

Preter Exhibition Design, Melbourne

Nam June Paik Museum Masterplan, Seoul

Grover Home Office, Clifton Hill

Joshi-Fordyce Extension, Northcote

Clauscen Street Extension, North Fitzroy

Sorrento Couta Boat Sailing Club

Virtual Reality Centre, Malaysia

Melbourne Wholesale Markets, Epping

SACHA Design Showroom, Fitzroy

Buttery Apartment, Melbourne

O’Reilly Budd Extension, Thornbury

Conical Art Gallery Conversion, Fitzroy

Westspace Gallery Reception Desk, Melbourne

Pinwheel House, North Carlton