click or scroll to view project

Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume

  • Shortlist – Residential Alterations & Additions

    Victorian Architecture Awards 2019

    Design Response

    This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a relatively large existing volume, creating an intimate internal world which unlocks access to light, air and visual aspect. A diverse collection of internal spaces gather around this void and establish intriguing relationships of view, reflection, connection, separation and occupation.

    The upper level dwelling is wrapped around the central courtyard with direct access from the street whilst the reading room, study and bathroom look into the courtyard from below and serve both the art studios to the front and rear as well as the living spaces above. The vertical stair connects from ground to roof deck through the private internal world of the central courtyard, terminated and celebrated by the stepped pyramid (ziggurat), a place to rest and reflect whilst capturing both neighbourhood and city skyline views.

    At one point in the design process a conversation arose regarding the selective addition of colour. This awakened the shared memory between ourselves and our client of azure kingfishers swooping through the Towamba river valley on a trip to southeast NSW. With a modest allocation of alluring (but expensive) colour back glass tiles, a feathered three colour pattern was developed which lightly touches the walls of all wet areas where the memory of the kingfisher comes to land. The granite paving, stepping stones and Kurrajong tree also come from this region, a spiritual second home for the owners who have family in this area and return there often.

    The project was completed with limited funds, made possible by several thousand hours of owner labour and the extensive use of salvaged materials: Steel windows from a demolished school building, glass from decommissioned telephone boxes, hand collected granite fragments and timber flooring seconds along with numerous other fixtures and fittings purchased through gumtree and ebay. This project was built almost entirely by the owners themselves with extraordinary precision, care and finesse fed by a commitment to realise something without compromise despite limitations.

  • Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: James Staughton
    Project Team: James Staughton, Christy Bryar, Peter Knight
    Photographer: Christian Capurro

    Date completed

    September, 2018

    Location

    Coburg North, Victoria

Related projects

				
Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

The Seymour Apartments, Armadale

With eleven apartments, a generous retail space and car-stacker, rigorous planning has facilitated modest sized apartments with exceptional amenity.

View project

Mirror Shed, Elwood

Housing bins, bikes, garden supplies and an air conditioning unit, this mirror clad shed visually dissolves, whilst intriguing and confounding the viewer from the street.

View project


Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project

Diagonal House, North Fitzroy

Innovative add-on opens like a fan towards sun drenched north-facing rear courtyard.

View project

Art Space, Casey

A fragment made from fragments: exhibiting art within libraries using on the idea of a distributed gallery, made from a kit of parts.

View project


Art House, Richmond

A house / gallery defined by a curated circulation path past an extensive collection of books, artworks and artefacts, punctuated by iconic neighbourhood views.

View project

Come Closer: A Meeting Pavilion, RMIT

A circle around a fire remembered as a brass table top, a surface gathering the marks of all who sit there.

View project

Bryant Street House, Flemington

Reflecting our client’s fascination with Japanese culture, this house brings authenticity to a Japanese sensibility whilst acknowledging its Australian inner suburban context.

View project