click or scroll to view project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

  • Shortlist – Residential Additions & Alterations

    Victorian Architecture Awards 2018

    Design Response

    Sited to the north of Fawkner Street in South Yarra on a block just over 500 m2, this project is a renovation of the existing double fronted Victorian house and a reworking of the early nineties double storey extension. The new works are contained within the shell of the existing house with subtle changes to its front and a complete re-configuration of its rear.

    This project is designed around the delicate control of circulation, both horizontal and vertical to create an ever changing unfolding of view. This entices the occupant from one space to the next whilst leaving the residual destination spaces calm and anchored as spatial eddy pools within the plan. This project is one of several recent projects within the office that have engaged with circulation as the primary idea, fuelled by discussions about traditional Japanese architecture, particularly with Katsura Imperial Villa, Kyoto. Open vistas are then deliberately denied to invite the viewer to seek out and discover that which lies beyond. These discussions prompted by the conundrum of a dominant existing axis (the hallway of the original house) direct the view straight from the front door to backyard. The sandblasted glass plank wall, a glowing panel, arrests this axial view, allows the transverse living spaces to become restful and contained, framed in turn by the views they offer both internally and externally.

    Similar gestures are explored vertically where the bridges across the central void upstairs deny all but slithers of view of the skylights far above, coaxing the occupant to the upper level. Here, open circulation along and over the central void connects bedrooms, bathrooms, and children’s play area. The void hence creates a series of planar visual thresholds both horizontally and vertically that frame views internally looking across the space and upward, the receding perspective capturing one view within another view within another.

  • Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: James Staughton
    Project Team: James Staughton, Peter Knight, Aaron Hall
    Photographer: Shannon McGrath

    Date completed

    November, 2017

    Location

    South Yarra, Victoria

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Art Space, Casey

A fragment made from fragments: exhibiting art within libraries using on the idea of a distributed gallery, made from a kit of parts.

View project

Mirror Shed, Elwood

Housing bins, bikes, garden supplies and an air conditioning unit, this mirror clad shed visually dissolves, whilst intriguing and confounding the viewer from the street.

View project


Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project

Diagonal House, North Fitzroy

Innovative add-on opens like a fan towards sun drenched north-facing rear courtyard.

View project


Art House, Richmond

A house / gallery defined by a curated circulation path past an extensive collection of books, artworks and artefacts, punctuated by iconic neighbourhood views.

View project

Come Closer: A Meeting Pavilion, RMIT

A circle around a fire remembered as a brass table top, a surface gathering the marks of all who sit there.

View project

Bldg. Eng. Office Fitout, West Melbourne

A light filled contemporary office space for fifty staff with strong connections to the built fabric of the existing building.

View project