click or scroll to view project

Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

  • Client Brief

    Stage one of a reworking of a double storey terrace house, this renovation to the existing bathroom needed to provide new storage and a laundry, maintain existing external access, and at the same time provide a new bathroom with a strong sense of privacy.

    Design Response

    The key question for us: how do you provide the qualities of privacy to a space that is shared but too small to subdivide?

    To answer this we used the one substantial intervention we had to make – a cupboard for storage and laundry – as the spine of the project.

    Dividing the space in half we then used differences of colour and material to give each side of this cupboard its own character. On one side, a subtle blackbutt box conceals storage and a laundry. The other side, a glossy red tiled washroom, is reminiscent of mid 20th century public amenities and inspired by the client’s love of design from that period. Surrounding these spaces in cement render, trowelled to a smooth finish, gives a cave-like experience within a house – a place for withdrawal into the private.

  • Design Characteristics

    Key values

    • Clever use of a single space for different uses
    • Unusual use of materials for wall and shower finish
    • Integration of client artwork
    • Integration of storage

    Key materials

    • Cement render wall finish
    • CSR barestone cement sheet shower enclosure
    • Academy Tiles Rosso Siso wall tiles
    • Birch ply joinery with Blackbutt veneer
    • Basalt vanity
  • Design Specifications

    Core deliverables

    • Bathroom with shower and bath
    • Laundry
    • Storage

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Team: Simon Whibley, Bahman Andalib, Bernadette Zajd

    Client

    Steven Gaff

    Date completed

    2015

    Location

    Collingwood, Melbourne

    Area

    20m² renovation

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

The Seymour Apartments, Armadale

With eleven apartments, a generous retail space and car-stacker, rigorous planning has facilitated modest sized apartments with exceptional amenity.

View project


Mirror Shed, Elwood

Housing bins, bikes, garden supplies and an air conditioning unit, this mirror clad shed visually dissolves, whilst intriguing and confounding the viewer from the street.

View project

Diagonal House, North Fitzroy

Innovative add-on opens like a fan towards sun drenched north-facing rear courtyard.

View project

Art Space, Casey

A fragment made from fragments: exhibiting art within libraries using on the idea of a distributed gallery, made from a kit of parts.

View project


Art House, Richmond

A house / gallery defined by a curated circulation path past an extensive collection of books, artworks and artefacts, punctuated by iconic neighbourhood views.

View project

Come Closer: A Meeting Pavilion, RMIT

A circle around a fire remembered as a brass table top, a surface gathering the marks of all who sit there.

View project

Bryant Street House, Flemington

Reflecting our client’s fascination with Japanese culture, this house brings authenticity to a Japanese sensibility whilst acknowledging its Australian inner suburban context.

View project