click or scroll to view project

Mirror Shed, Elwood

Housing bins, bikes, garden supplies and an air conditioning unit, this mirror clad shed visually dissolves, whilst intriguing and confounding the viewer from the street.

  • Client Brief

    This 6.5m2 project is a glorified garden shed which operates on many levels, both functional and aesthetic. It sits on the boundary separating the driveways, parking bays and entry porches of a pair of mirror matched deco period, dual occupancy houses in a street lined both sides with four sets of these mirrored pairs.

    Design Response

    Whilst maintaining the driveway, car space and pathway to the entry porch, ‘the shed’ transforms an unsightly service yard into a bright outdoor living space on the south side of the existing house. It gathers bins, bikes, ladders, tools, garden supplies and a large double fan AC condenser unit into a discreet, secure, storage space whilst forming a visual and acoustic barrier to next door property. It reflects sunlight into the southern courtyard and living spaces, whilst utilising its roof as a sunny rooftop garden bed, extending the scope of our client’s passion and dedication to their garden.

    Taking a formal clue from the uncharacteristic angled niche to the adjacent wall of the existing house ‘the shed’ swells in plan from zero to a meter deep and back to zero, a pregnant fence if you like, minimising its impact on both the streetscape and the site circulation. Disguised as a regular paling fence to the southern boundary and clad in laser cut natural anodised aluminium to the north, these surfaces are simultaneously joined, separated, disguised and disoriented by the angled, toughened glass, silver back mirror panel. Auto-collaging context upon context, north upon south and sunlight upon shade, this visually dissolves the form whilst intriguing and confounding the viewer from the street.

  • Mirror Shed Design Specifications

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: James Staughton
    Project Team: James Staughton, Christy Bryar
    Photographer: Workshop Architecture

    Date completed

    Jan 2016

    Location

    Elwood, Victoria

  • Australia’s most weird (and wonderful) new architecture, Jenny Brown, The Age: Domain online 10 April 2016

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project


Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project

Diagonal House, North Fitzroy

Innovative add-on opens like a fan towards sun drenched north-facing rear courtyard.

View project

Art House, Richmond

A house / gallery defined by a curated circulation path past an extensive collection of books, artworks and artefacts, punctuated by iconic neighbourhood views.

View project


Nicholson Street Extension, South Yarra

Removing wasteful circulation this extension, provides enlarged living areas whilst getting northern light into the south facing spaces

View project

The Seymour Apartments, Armadale

With eleven apartments, a generous retail space and car-stacker, rigorous planning has facilitated modest sized apartments with exceptional amenity.

View project

Curtain Street Extension, North Carlton

Complementing substantial internal renovations, this hovering, custom laminated plywood pergola provides sun protection, weather protection and generous filtered day light.

View project