click or scroll to view project

Bryant Street House, Flemington

Reflecting our client’s fascination with Japanese culture, this house brings authenticity to a Japanese sensibility whilst acknowledging its Australian inner suburban context.

  • Client Brief

    Having lived in japan for a period of time, our client for this project had a fascination with Japanese culture and wanted a house that reflected this. An internal courtyard with Japanese garden, a sunken ‘genkan’ entry and a ‘tatami’ room were three components of the brief that would otherwise describe a modest three bedroom home. The sloping vacant block overlooking the Moonee Valley and parts of the city skyline was previously occupied by a double fronted weatherboard dwelling which had burnt to the ground.

    Design Response

    The challenge was how to bring authenticity to this Japanese sensibility within an Australian context using local building techniques and materials. Whilst aspiring to the craftsmanship of traditional Japanese carpentry there was an awareness that such techniques were well out of financial reach. This led to the idea that the formal aesthetic of these jointing systems could inform the overall shape of the building at a supersized scale, whilst keeping the real carpentry and materials within the bounds of everyday building. This approach facilitated heritage streetscape requirements (being symmetrical so in keeping with the double fronted heritage neighbours), facilitated integrated open spaces (such as the courtyard and external decks in counterpoint to the internally closed volumes), accommodated the sloping block (with volumes shifting across the split level in the plan) and allowed for critical site setback requirements (by stacking the form towards the centre of the block).

    Spatially, the courtyard gives controlled privacy to the diverse functions that surround it whilst facilitating cross flow ventilation and day lighting, creating a tranquil inner world at the core of the house. Externally, the perimeter fence enclosure is a natural extension of the architecture, capturing an intimate suite of secure external spaces.

  • Design Specifications

    Services Provided

    • Detailed Concept Design

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Team: James Staughton, Simon Koch
    Photography: Workshop Architecture

    Date completed

    January 2015

    Location

    Flemington, Victoria

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

The Seymour Apartments, Armadale

With eleven apartments, a generous retail space and car-stacker, rigorous planning has facilitated modest sized apartments with exceptional amenity.

View project


Mirror Shed, Elwood

Housing bins, bikes, garden supplies and an air conditioning unit, this mirror clad shed visually dissolves, whilst intriguing and confounding the viewer from the street.

View project

Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project

Diagonal House, North Fitzroy

Innovative add-on opens like a fan towards sun drenched north-facing rear courtyard.

View project


Art House, Richmond

A house / gallery defined by a curated circulation path past an extensive collection of books, artworks and artefacts, punctuated by iconic neighbourhood views.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Nicholson Street Extension, South Yarra

Removing wasteful circulation this extension, provides enlarged living areas whilst getting northern light into the south facing spaces

View project