click or scroll to view project

Art House, Richmond

A house / gallery defined by a curated circulation path past an extensive collection of books, artworks and artefacts, punctuated by iconic neighbourhood views.

  • Design Response

    The primary sustainable gesture made by this project is to retain the best of the original Edwardian building fabric, add to it in a sympathetic way and produce a contemporary well-appointed residence of great quality and durabilityThis extension and renovation to one of a pigeon pair of early Edwardian semi-detached Townhouses sits on the city side of Richmond Hill with signature views to the MCG, the City skyline, St Ignatius church and The Vaucluse. Having owned the house for twenty five years our clients had committed to their long held ambition of selling their family home in Glen Iris and moving to Richmond Terrace, taking with them an extensive collection of books, artworks and artefacts.

    The circulation path is the primary architectural driver, from which a contemplative journey is established through the living spaces of the house, leaving a suite of internal and external living areas as spatial eddy pools along this curated pathway. Weaving its way past 60 lineal meters of book shelving, along with artworks and artefacts, this journey is punctuated by iconic views captured in a delicate game of cat and mouse with overlooking, building bulk and boundary window regulations. Further to this was the necessity to mediate the distance to light and air between landlocked party walls, and the desire for generous ceiling heights against the building bulk restrictions adjacent to the eastern neighbour and the heritage protected streetscape.

    The neutral material palette was the express intention of the client as a backdrop to their collection of artworks and artefacts. Plywood backed display walls facilitate the ‘salon hang’ of works anywhere across their surface which are lit by high colour rendition LED wall wash light fittings throughout.

     

  • Design Specifications

    Servics Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Team: James Staughton, Peter Knight, Michael Roper
    Photographer: John Gollings

    Date completed

    December 2014

    Location

    Richmond, Victoria

  • A Richmond Hill Treasure, Jenny Brown, The Age : Domain, 2 April 2016

    One Of A Pair, Stephen Crafti, Open Journal, 21 November 2015

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

Mirror Shed, Elwood

Housing bins, bikes, garden supplies and an air conditioning unit, this mirror clad shed visually dissolves, whilst intriguing and confounding the viewer from the street.

View project


Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project

Diagonal House, North Fitzroy

Innovative add-on opens like a fan towards sun drenched north-facing rear courtyard.

View project


Nicholson Street Extension, South Yarra

Removing wasteful circulation this extension, provides enlarged living areas whilst getting northern light into the south facing spaces

View project

The Seymour Apartments, Armadale

With eleven apartments, a generous retail space and car-stacker, rigorous planning has facilitated modest sized apartments with exceptional amenity.

View project

Curtain Street Extension, North Carlton

Complementing substantial internal renovations, this hovering, custom laminated plywood pergola provides sun protection, weather protection and generous filtered day light.

View project