click or scroll to view project

Bldg. Eng. Office Fitout, West Melbourne

A light filled contemporary office space for fifty staff with strong connections to the built fabric of the existing building.

  • Client Brief

    Workshop Architecture and the client (a construction company) have a long history of collaboration on successful projects. In 2013 Building Engineering acquired a warehouse in West Melbourne that was formerly a car workshop and clothing manufacturing space. The ground level of the two storey building was to be retained as a simple garage and storage space and the upper level was to be converted to an office for 50 staff. The brief was for an office that was filled with light, contemporary and professional, whilst retaining a sense of the history of the 1920s building.

    Design Response

    Using a basic palette of light and dark materials, with timber veneer on doors and slatted timber in the reception area, we carefully revealed portions of the original brick and timber work as a graphic feature to give weight to the remodelled space. We introduced dramatic light shafts with a bleached timber lining to bring light into the depth of the space and a sense of theatre to the reception area.

    The space is arranged to have offices to the north facing the street, meeting rooms and reception to the east lit by skylights and the main workstation area facing laneways to the west and south. The office has an abundance of natural light and ventilation on three sides and can be shaded from direct sun penetration when required on the north side with bright yellow external blinds.

    With studied acoustic treatment and separation, the office works quietly and efficiently, and both management and staff are delighted with the outcome.

  • Design Specifications

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Team: Tony Styant-Browne, James Staughton, Simone Koch
    Photographer: John Gollings

    Client

    Building Engineering

    Date completed

    Feb 2014

    Location

    West Melbourne, Victoria

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

Art Space, Casey

A fragment made from fragments: exhibiting art within libraries using on the idea of a distributed gallery, made from a kit of parts.

View project


GW Crossfit Gym, South Yarra

Embodying the Crossfit ethos of strength, aerobic exercise and whole body health, this facility lifts aesthetic standard and amenity, whilst maintaining a sense of toughness.

View project

Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project

Come Closer: A Meeting Pavilion, RMIT

A circle around a fire remembered as a brass table top, a surface gathering the marks of all who sit there.

View project


Melbourne Wholesale Markets, Epping

A strategic reference design for buildings and hardstand circulation, produced following extensive consultation with both the market community and the government.

View project

NGV Asian Galleries

A dedicated display space for NGV’s Asian collection designed in collaboration with NGV under curatorial guidance.

View project

NGV Studio Gallery

An experimental gallery space for NGV at Federation Square for the display of emerging local artists with an emphasis on street art and youth culture.

View project