click or scroll to view project

Come Closer: A Meeting Pavilion, RMIT

Following the poetics of what a meeting place is. A circle around a fire remembered as a brass table top, a surface gathering the marks of all who sit there.

  • Client Brief

    A collaboration with Bridie Lunney, the project brief asked for the creation of a meeting room. Sited inside the RMIT Design hub, we saw the opportunity to fix a point of intimacy in the free-for-all space of the building.

    Design Response

    Objects brought to the table. The modernist picnic setting: an elegant sculpture of function and economy that brutalises the informality of a park. The temple: the source of the ritual inherent in a gathering. An inheritance received through the colonial picturesque landscape.

    But it is not a tomb, the walls are made of air. A composite panel of 3mm thick steel sheet and R8 insulation batts, perforated to reduce echo. Movable furniture allows for accessibility and screen based presentations. A hand sanded glass oculus filters light.
    Simultaneously an art installation, a site for performance and a beautiful room, this space is in a sense suspended, between things ancient and contemporary, within the creative and functional opportunities of combining art and architectural practice.

  • Come Closer: A Meeting Pavilion Design Characteristics

    Key values

    • Qualities of finishes across all materials
    • Flexible and accessible
    • Simple construction using readily available materials

    Key materials

    • Hand oiled 3mm thick steel sheet
    • R8 rockwool insulation batts
    • Precast concrete
    • Brass tube and sheet
    • Hand sanded glass
    • Recycled leather
  • Come Closer: A Meeting Pavilion Design Specifications

    Core deliverables

    • Meeting enclosure with movable furniture

    Services Provided

    • Concept Design

    Architect

    Workshop Architecture + Bridie Lunney

    People

    Project Director: Simon Whibley,  Bridie Lunney
    Project Team: Simon Whibley, Bridie Lunney, Bahman Andalib, Piran Rietze

    Client

    RMIT University

    Date completed

    May 2015

    Location

    RMIT Design Hub, Melbourne

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project


Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project

NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Art Space, Casey

A fragment made from fragments: exhibiting art within libraries using on the idea of a distributed gallery, made from a kit of parts.

View project


True Self: Exhibition Design

To account for varied presentation spaces, we carefully employed materials and objects to create threshold spaces between the gallery and the works.

View project

Bldg. Eng. Office Fitout, West Melbourne

A light filled contemporary office space for fifty staff with strong connections to the built fabric of the existing building.

View project

Porte Cochere, Collins Place

An installation with Bridie Lunny to create a series of stages for performance that are carefully intertwined with the daily life of the Sofitel Hotel.

View project