click or scroll to view project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

  • Design Response

    This project has several components as part of a comprehensive external lighting strategy for National Gallery of Victoria in St Kilda Road. With lighting concepts and technical expertise provided by Electrolight, Workshop Architecture worked in collaboration to integrate these into the heritage fabric of the iconic existing building. Archway lighting is embedded in the forecourt at the springing points of the entry archway, banner lighting is embedded in the projecting eave soffits to the south and east, soffit lighting is mounted within the zig zag clerestory to the whole building perimeter and wall wash lighting is submerged in the moat (to the south and east) and in the garden beds (to the north). All had significant technical, aesthetic and heritage considerations to overcome including the Heritage Victoria approval process and the daily operations of an highly active public building. All lights are three channel(RGB) LED fittings which allowing subtle but extensive colour range adjustment so as thematically tailor lighting effects from on exhibition to the next.

  • Design Specifications

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Team: James Staughton, Ming Lie
    Lighting Designer: Electrolight
    Photographer: Workshop Architecture

    Date completed

    2016

    Location

    St Kilda, Melbourne

Related projects

				
Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project


Art Space, Casey

A fragment made from fragments: exhibiting art within libraries using on the idea of a distributed gallery, made from a kit of parts.

View project

NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project


Come Closer: A Meeting Pavilion, RMIT

A circle around a fire remembered as a brass table top, a surface gathering the marks of all who sit there.

View project

Hampton Park Ambulance Station

Conceived as a house with a super-sized garage, this building is clad in emergency services livery including the iconic red-cross.

View project

Eaglehawk Bowling Club Canopies

Drawing upon the existing clubroom structure, the screen wall and green canopies curve together as an integrated, civic-scale street edge.

View project