click or scroll to view project

Stawell Secondary College

This project celebrates the original heritage building on the campus whilst acknowledging an awakening awareness of local indigenous culture.

  • Design Response

    With more built area than student numbers could justify and with ageing facilities, a masterplan was undertaken to provide for current requirements. Two classroom blocks were demolished, the inadequate fire protection system was replaced and this new science and food technology building was carefully inserted.
    With reduced student numbers limiting the teaching programs on offer, full size science classrooms were split into separable theory and laboratory areas, enabling their use as smaller teaching spaces or as a single large classroom.

    Conceptually this project grew out of two primary observations: That the original heritage building on campus was the existing building of greatest architectural merit; and that an awakening awareness of local indigenous heritage exists in this area – evidenced by the transitional renaming of the nearby Grampians to Gariwerd.

    The new building forms an alliance with the heritage building, its steeply pitched roofscapes a companion in form as well as silhouette. Eave overhangs protect the interior from the harsh Wimmera sun – and at times torrential rain – whilst partially containing the internal outlook. This creates spatial intimacy whilst borrowing further from the heritage precedent, using coffered ceilings to gain additional internal ceiling height.

    Whilst celebrating heritage architecture it also offers a critique. Above the brickwork base, the timber battening is suggestive of the lightweight wall structure and timber lathe battening hiding below the formal surfaces of heritage building construction.

    Internally, the usually concealed volumes within the steep roof forms are revealed and celebrated through the central skylit corridor, where timber lathe battens – here used as sun shading – echo the diagonal patterning of indigenous shields and other artefacts, gently suggestive of the long overlooked yet deeply embedded cultural history of the area.

    This negotiation between colonial form and indigenous content extends to the landscape, where formal rectangular garden beds are densely planted with an array of banksia, grevilia and myoporum, a celebration of indigenous landscape.

     

  • Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: James Staughton
    Project Team: James Staughton, Simone Koch, William Heath
    Photographer: John Gollings

    Date completed

    May, 2019

    Location

    Stawell, Victoria

Related projects

				
Mount Macedon Primary School
Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

A small but important piece of public infrastructure - makes its presence felt within Mernda's evolving commercial precinct.
Mernda Ambulance Station

A small but important piece of public infrastructure, making its presence felt within the evolving commercial precinct of Mernda.

View project

Myrtleford Jubilee Park
Myrtleford Jubilee Park

Ties together existing and new elements within Myrtleford’s Jubilee Park creating axis and intersections that drive the geometry of new structures.

View project


Sorrento Visitor Centre
Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

Pomonal Community Hall
Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project

NGV External Lighting
NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project


NGV Summer Pavilion
NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Community Care Home
Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Monash Sound Shell, Clayton
Monash Sound Shell, Clayton

A place for performance – music, dance, theatre and film - the sound shell acts as a catalyst to enliven the entire surrounding precinct.

View project