click or scroll to view project

Mernda Ambulance Station

A small but important piece of public infrastructure, making its presence felt within the evolving commercial precinct of Mernda.

  • Design Response

    Built within a rapidly urbanising neighbourhood, in response to the partially built context of the Mernda Town Centre Development Plan, the building fronts Plenty Road (widened and upgraded) to the east and a shared bike/pedestrian path (now under construction) along the adjacent creek alignment to the south.

    With the blessing and encouragement of the City of Whittlesea, this building – a small but important piece of public infrastructure – makes its presence felt within this evolving commercial precinct. It reinforces the street alignment established by the Victorian era Bridge Inn Hotel (one of few historical fragments from Mernda’s early rural settlement) and overtly celebrates the strident livery of emergency services vehicles.

    Pining for a piece of the triple zero emergency action, the building reaches for the emergency response costume cupboard and wraps its street front facade in a red and white diagonal striped shroud. This folds around the building, connecting the supersized garage at the front with the domestic scale sleeping quarters at the rear where it folds back on itself, forming a screen which hides utilities from public view. The low scale administration and training spaces pierce this red and white shroud to the south which – along with the internalised facades to the north and west – are characterised by their recessive neutral colour palette.

    As a tough, low maintenance material with a long and colour fast life, Vitrapanel became the ideal material to carry this bold red and white graphic. A colour faded ambulance vehicle wouldn’t inspire confidence at your time of emergency need and neither would the colour faded facility that the vehicle calls home. The building seeks to inspire the same confidence as a freshly painted and well-maintained emergency vehicle, and is accompanied by neutral facades from charcoal coloured Vitrapanel and raw compressed cement sheeting.

    The living and lounge areas enjoy the sunny northern aspect, bedrooms are located in a sound insulated pod to the east end of the building, while entry, admin and training rooms are visible and connected to the street on the south and southeast. The material palette internally is clean, fresh and functional with charcoal carpet, white walls and joinery along with felt grey acoustic lining, punctuated by the bright red linoleum flooring marking the entries from the street and the carpark.

  • Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: James Staughton
    Project Team: James Staughton, Ming Lie, Simone Koch
    Photographer: Chris Matterson

    Date completed

    December, 2018

    Location

    Mernda, Victoria 3754

Related projects

				
Combining new teaching and collaboration spaces to complement existing teaching spaces to form a contemporary STEM teaching facility.
Diamond Valley College

Combining new teaching and collaboration spaces to complement existing teaching spaces to form a contemporary STEM teaching facility.

View project

Celebrating the original heritage building on the campus whilst acknowledging an awakening awareness of local indigenous culture.
Stawell Secondary College

Celebrating the original heritage building on the campus whilst acknowledging an awakening awareness of local indigenous culture.

View project

Drawing out Burrinja Cultural Centre’s diverse and socially connected qualities, visual arts activities are bound together and brought to the foreground of a visitor’s experience.
Burrinja Cultural Centre

Drawing out Burrinja Cultural Centre’s diverse and socially connected qualities, visual arts activities are bound together and brought to the foreground of a visitor’s experience.

View project


A small project of significant impact, existing library, service and outdoor spaces were transformed into a dynamic learning facility for STEM and Art.
Spensley Street Primary School

A small project of significant impact, existing library, service and outdoor spaces were transformed into a dynamic learning facility for STEM and Art.

View project

Reinventing the existing primary school in response to contemporary needs in a growing area with great ethnic diversity and significant social disadvantage.
Melton West Primary School

Reinventing the existing primary school in response to contemporary needs in a growing area with great ethnic diversity and significant social disadvantage.

View project

Myrtleford Jubilee Park
Myrtleford Jubilee Park

Ties together existing and new elements within Myrtleford’s Jubilee Park creating axis and intersections that drive the geometry of new structures.

View project


Sorrento Visitor Centre
Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

Pomonal Community Hall
Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project

Mount Macedon Primary School
Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project