click or scroll to view project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

  • Design Response

    This project is a residential care facility for a range of disenfranchised and vulnerable people. In addition to accommodation for eight residents in two groups of four with communal kitchen, dining and living areas for each group, the facility has a shared ‘social enterprise’ area. This comprises a multi-purpose room and commercial kitchen for upskilling residents so they can re-enter the community when ready as independent, useful and productive members.

    These training facilities are an innovation in residential care of this type. The facility is owned by a not-for-profit organization devoted to housing the homeless. It is leased and operated by a not-for-profit community service organization.

    The building is single storey on a typical suburban street in Melbourne’s north. It is deliberately designed to be unobtrusive and to fit seamlessly into the surrounding suburban fabric. Organized around a communal courtyard facing the street, the building is U-shaped with two wings (one for each residential group) and a central section which houses the social enterprise and management functions.

    The massing of the two wings is roughly equivalent to that of the typical modest houses on the street, embedding it visually into its context. This strategy is reinforced by the choice of typically suburban external materials – brick veneer and fibre cement walls, aluminium windows, corrugated Colorbond steel roof and simple paling and picket fences and screens.

  • Design Specifications

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Team: Tony Styant-Browne, Ming Lie, Peter Knight
    Photographer: John Gollings

    Date completed

    2016

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project


Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project

Mirror Shed, Elwood

Housing bins, bikes, garden supplies and an air conditioning unit, this mirror clad shed visually dissolves, whilst intriguing and confounding the viewer from the street.

View project


NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project

Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project