click or scroll to view project

Eaglehawk Bowling Club Canopies

Drawing upon the existing clubroom structure, the screen wall and green canopies curve together as an integrated, civic-scale street edge.

  • Client Brief

    A small project – part shelter, part addition, and part urban design. In connecting the existing Eagehawk Bowling Club to its new greens, this project needed to integrate weather protection for bowlers with a new street edge for the club.

    Design Response

    The project’s spine is a curving screen wall which draws the existing clubrooms, its new green and canopies together into an integrated, civic-scale street edge. This is a simple, economic, and context specific response to the brief – it extends the rise along the Simpson Street edge of the bowling club with a deep blackbutt batten wall, providing visual screening of the new bowling green whilst acting as a buffer to inclement south-westerly weather.

    Developed collaboratively with the City of Bendigo through a series of design tests, the design balances the necessary weather protection to bowlers with the need for a quality interface to existing residences.

    It was also important that the new design connect strongly to the existing building’s form; the key curved profile was developed from the stepped street facade of the existing building, stretched along and up Simpsons Road.

    For a project that employs large amounts of native hardwoods, the sustainable sourcing of this material was critical; the selection of the decking and cladding involved researching the specific origin of the timber the exceeded Australian Forestry Standards.

    This project is part of the larger development of Eaglehawk’s Canterbury Park, and involved careful integration with site-wide landscape and civil works documentation, as well as the provision for future access points from both the clubhouse and Simpsons Street.

    These larger connections appear within small design features – the canopy steelwork pain colour reflects the prominent red brickwork of the nearby oval’s historic grandstand.

  • Eaglehawk Bowling Club Canopies Characteristics

    Key values

    • Sculptural street edge design integrated with canopies
    • Collaborative design process with client
    • Sustainably sourced timber decking and cladding

    Key materials

    • Regrowth Silvertop Ash radially sawn decking
    • Regrowth Blackbutt framing and screen battens
    • Gold Danpalon polycarbonate Fascia cladding
    • Fielders S-rib curved zincalume metal roofing
  • Eaglehawk Bowling Club Canopies Specifications

    Core deliverables

    • 2 x canopies
    • Screenwall
    • Deck

    Services provided

    • Concept design
    • Developed design
    • Tender documentation

    Architect

    Antarctica (with Simon Whibley as co-director)

    People

    Project Director: Simon Whibley
    Project Team: Simon Whibley, Aaron Robinson

    Client

    City of Greater Bendigo

    Date completed

    2014

    Location and area

    Eaglehawk, Victoria

    Deck 200 m² Canopies 150 m²

Related projects

				
Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project


NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project


Hampton Park Ambulance Station

Conceived as a house with a super-sized garage, this building is clad in emergency services livery including the iconic red-cross.

View project

Park Facilities for Masons Falls and Jehosaphat Gully

By combining familiar rural forms with a direct response to the site, we wanted these facilities to feel like they’d always been there.

View project

Camberwell Primary School

For a local primary school running an immersive bilingual program in French and English, this project includes six classrooms above a multi-purpose gymnasium.

View project