click or scroll to view project

Everything, All Together: Flinders Street Station Design Proposal

Combining cohesion and difference, our proposal enriches Flinders Street Station through the interconnection of new activity and circulation

  • Client Brief

    This ideas competition required  responses that addressed  the commercial,  urban, and programmatic  renewel of Flinders Street Station, as well as its historic fabric and civic identity.  We developed this brief by seeing Flinders Street Station as an unfinished project, the partial edge of a great courtyard with rail lines and platforms at its centre. Our proposal completes this rectangle, defining this edge down Flinders Street to Queens Bridge, along the Yarra and across Federation Square.

    This is an edge of five parts, each providing a key ingredient for a transformed station:

    • A hotel/residential/retail edge along Flinders Street to Queens Street
    • A landscape terrace running atop the Vaults to Sandridge Bridge
    • A centre for working, learning and making on the Yarra that incorporates and expands the CAE and City Library
    • A redesigned and extended concourse
    • A renewed Administration Building


    Design Response

    We believe that this Station, and its city, can be transformed through careful addition, not radical intervention. Our proposal responds to the particular physical and programmatic possibilities of the site by providing an architecture of interconnection built around, and across, the site’s perimeter.

    CONNECTION

    Three new bridges cross this perimeter. Habitable bridge-buildings, they contain transportation, commercial, public and administrative activities.

    They link the edges, and overlap their functions with others, drawing a range of activities across the site.

    Further enriching this mix, atop each of these intersection points is a tower, a vertical laneway of entertainment spaces and public viewing terraces. From the towers the flow of activity, of both the station and the river, can be simultaneously enjoyed.


    CONVERGENCE

    Flinders Street Station is Melbourne’s place of meeting. Our proposal dramatically extends this history, transforming the station into a meeting place of metropolitan, regional and global communities.

    This centers on the Administration Building. Rather than see it as a series of discrete functions we propose it as a place where aspects of all the Station’s activities intersect.

    The result is a spatial network combining occupancy with circulation, formality with informality—a scheduled meeting with a chance encounter.

    In addition to improved transport operations and urban design, we propose that the station hosts a relocated CAE and City Library, together with a contemporary shared workplace and a suite of seminar, function and workshop facilities; an innovative centre for work, learning and making of international standing.

    Into this campus we propose something small-scale and generous—an international residency program within the Administration Building that provides creative researchers and practitioners with the opportunity to stay at the station. The Station is a creative resource and venue for their outcomes.


    IMAGE

    Our design celebrates the iconic form of the Station, its surrounding buildings, infrastructure and urban grain. The architecture draws upon these elements in complex and surprising ways, providing an image at once familiar and new. At the western end near the dome and Princes Bridge, across from Hamer Hall, it is elegant and theatrical. Beside the exposed steelwork of Sandridge Bridge and the viaduct its imagery is tougher, infrastructural.

    Our design vastly improves the transport performance of the Station, at the same time providing a multitude of situations for people to meet, by plan or by chance. We have taken institutions and facilities that are well known and well loved, carefully connected them and expanded them, transforming the Station into a place that not only connects people to the city but also to each other; for learning, working, or for fun, and from central, metropolitan, regional and international locations.

    What distinguishes the design are the rich combinations of spaces and landscapes created, the positivity by which they add to the Station’s form and connect to the Yarra, and the quality of how all these things occur, together.  

  • Flinders Street Station Proposal Characteristics

    Key values

    • The station as a place of convergence: for transport, ideas, commerce, and pleasure.
    • A new perimeter of precincts. Each precinct is a response to its particular context and opportunities, each plays a role in the overall project
    • Addressing  the Yarra west of Queens Bridge: a unique and complex public space is proposed that combines landscape with new functions.
    • Ambition without  large intervention. Rather than  a single complete solution, our  strategy is fundamentally conceived as an incremental project.

    Key proposals

    • Platform access relocated from the Elizabeth Street underpass, above the tracks to a western concourse bridge.
    • The Swanston St concourse is re-roofed and enlarged, providing public and retail areas overlooking the platforms. The ticketed area is redesigned to allow pedestrian access to the Yarra.
    • Banana Alley Vaults become ‘City Baths South’, a pool and leisure facility for the Southern CBD and Southbank.
    • The historic  Administration Building becomes a home for small-scale businesses, public activities and research residencies, bookended by anchor commercial tenancies.
    • Nearby educational and community institutions —the CAE and the City Library—are relocated to the site and combined with a shared workplace.
  • Flinders Street Station Proposal Specifications

    Core deliverables

    • New multilevel  riverside entertainment areas
    • Enlarged eastern, and new western station concourses
    • Business, education and workshop facilities
    • New hotel and residential development along Flinders St
    • Extended youth arts facilities
    • Riverside sculpture parkland and open public space

    Services provided

    • Concept design

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: Simon Whibley
    Project Team: Simon Whibley, Ian Nazereth, Aaron Robinson, Amy Snoekstra, Bernadette Zajd

    Client

    Major Projects Victoria

    Date completed

    September 2012

    Location

    Melbourne, Victoria

Related projects

				
Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

Mernda Ambulance Station

A small but important piece of public infrastructure, making its presence felt within the evolving commercial precinct of Mernda.

View project

Myrtleford Jubilee Park

Ties together existing and new elements within Myrtleford’s Jubilee Park creating axis and intersections that drive the geometry of new structures.

View project


Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project


NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Monash Sound Shell, Clayton

A place for performance – music, dance, theatre and film - the sound shell acts as a catalyst to enliven the entire surrounding precinct.

View project