click or scroll to view project

Greenhills Primary School, Greensborough

The implementation of a masterplan with new administration building, classroom block, and ‘Cultural Centre’ housing Library, Art, Music, Canteen and ICT spaces.

  • Client Brief

    Greenhills Primary School has an enrolment of 440 students and is situated in Greensborough, a green, treed outer suburb of Melbourne. The Stage 2 work is the last of a 2 stage implementation of the School Master Plan carried out by WA in 2005.

    The School opened in 1962 as the area changed from rural to suburban and was housed in a single light timber construction (LTC) block at the centre of the 2.19 hectare site. A second LTC block was added to the south and a cluster of portables added to the north-east as the School population increased.

    At the Master Plan stage WA compared the cost of redevelopment with the cost of refurbishment and concluded that demolition and rebuilding was the more economical option. DEECD then approved funding of the first stage. Stage 1 comprised a new single storey Staff/Administration building, a 2 storey 12 General Purpose Classroom building and associated works. This was completed in 2008. Stage 2 comprises a Specialist Classroom building (dubbed the Cultural Centre by the School) housing Library, Art and Music spaces and a Canteen, Student Toilets and ICT workshop; a flotilla of portables; a landscaped central quadrangle; new hardstand play and sporting areas; new playgrounds; and associated works.

    Design Response

    Based loosely on Thomas Jefferson’s organization of the University of Virginia, the buildings are arranged around a central open space as the “body” with the “head” being the Cultural Centre at the western end, and outer “limbs” the General Purpose Classroom building on the south and the portable cluster on the north.

    The Staff/Administration building partially encloses the open east end as does the later McKim, Mead and White addition at the University of Virginia. The central quadrangle is intended to be the heart and focus of the School, offering a generous shaded area of quiet, contemplative recreation for the students in contrast with the frenetic physical activity of the playground and hardstand areas.

    The architecture of the buildings is simple and spare, featuring rectangular floor plans; brick plinths, bands of glazing, and thick, Colorbond sheet steel roofs with wide eaves over peripteral circulation and sloped Colorbond eaves soffits. The facades are animated in places with flat polychrome compressed fibre cement sheet panels in greens, greys and yellows emblematic of the School’s treed landscape and its strong environmental ethos.

  • Greenhills Primary School Design Specifications

    Core deliverables

    • Specialist Classroom building (dubbed the Cultural Centre by the School)
    • Library
    • Art and Music spaces
    • Canteen
    • Student Toilets
    • ICT workshop
    • A flotilla of portables
    • A landscaped central quadrangle
    • New hardstand play and sporting areas
    • New playgrounds

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: Tony Styant-Browne
    Project Team: Tony Styant-Browne, James Staughton, Simone Koch, Meena Gill
    Photography: John Gollings

    Client

    Greenhills Primary School

    Date completed

    Stage One: 2006, Stage Two: 2011

    Location

    Greensborough, Victoria

Related projects

				
Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

Mernda Ambulance Station

A small but important piece of public infrastructure, making its presence felt within the evolving commercial precinct of Mernda.

View project

Myrtleford Jubilee Park

Ties together existing and new elements within Myrtleford’s Jubilee Park creating axis and intersections that drive the geometry of new structures.

View project


Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project


NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Monash Sound Shell, Clayton

A place for performance – music, dance, theatre and film - the sound shell acts as a catalyst to enliven the entire surrounding precinct.

View project