click or scroll to view project

Monash Recreation Pavilion, Clayton

Designed to encourage student social interaction this building houses a flexible, multi-purpose space and service areas to support a range of student activities.

  • Design Response

    Located in the south-east corner of the Clayton Campus and serving student residences nearby, this pavilion was inspired by Laugier’s primitive hut (representing a simple, spare, open enclosure) and Manet’s painting Le Dejeuner Sur L’Herbe (representing sybaritic recreational activities in a garden setting).

    The glassy, steel framed building with north and west verandahs faces north over a recreational lawn and overlooks a small lake to the west. Comprising a large multi-purpose flexible space and ancillary areas (kitchen, toilets, storage) the interior and verandah spaces are designed to support a variety of individual and group activities. Although a building designed purely for pleasure, the pavilion has a serious purpose – to encourage social interaction among Monash’s resident students and prevent isolation, particularly among international students.

  • Student Recreation Pavilion Design Specifications

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: Tony Styant-Browne
    Project Team: Tony Styant-Browne, Jen Rippon
    Photography: John Gollings

    Client

    Monash University

    Date completed

    2006

    Location

    Clayton, Victoria

Related projects

				
Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

Mernda Ambulance Station

A small but important piece of public infrastructure, making its presence felt within the evolving commercial precinct of Mernda.

View project

Myrtleford Jubilee Park

Ties together existing and new elements within Myrtleford’s Jubilee Park creating axis and intersections that drive the geometry of new structures.

View project


Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project


NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Monash Sound Shell, Clayton

A place for performance – music, dance, theatre and film - the sound shell acts as a catalyst to enliven the entire surrounding precinct.

View project