click or scroll to view project

Monash Sound Shell, Clayton

A place for performance – music, dance, theatre and film – the sound shell acts as a catalyst to enliven the entire surrounding precinct.

  • Finalist – Standalone Structure Category

    National Timber Design Awards 2015

    Design Response

    The Sound Shell is a place for performance – music, dance, theatre, speeches, group exercises and motion pictures. Performance requires actor(s) and audience. For enhanced visibility and to mark a separation between actor and audience, the actor is elevated on a platform. The audience remains on the ground plane. To further mark the special qualities of the performance space (and to shelter the actor) we give the platform a roof. To facilitate access from ground to stage we add a ramp. And we introduce a thick wall at the rear of the stage housing services and equipment to aid the performers.

    We keep the whole ensemble abstract and simple to encourage creative use of the structure when there is no formal performance. At these moments, the structure is occupied by individuals and small groups for work, relaxation, conversation, barbecues, parties, post-graduation photographs and games. In this way the structure becomes a place of concentrated campus culture.

    The Lemon Scented Lawn is a fine example of a campus garden space. Like The Lawn at Jefferson’s University of Virginia, it can be used for both active and passive recreational activities. The space is bounded by buildings of disparate architecture and populated with copses of magnificent lemon scented and mottlecah gums. Under their canopy is a green carpet crossed by paths. The Sound Shell will be a third larger element in the composition and will offer a strong focus for the space. The existing timber ‘pods’ dispersed through the space, also abstract forms, provide places for occupation by small groups and individuals at a smaller scale than the Sound Shell. The treatment of the surface of the structure will allude to these.

  • Sound Shell Design Specifications

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: Tony Styant-Browne
    Project Team: Tony Styant-Browne, James Staughton, Ming Lie
    Photographer: John Gollings, Jeremy Weihrauch

    Client

    Monash University

    Date completed

    December 2013

    Location

    Clayton, Victoria

  • Big notes at Monash Uni’s small sound shell, Stephen Crafti, The Age, 7 November 2015

Related projects

				
Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project


NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project


Hampton Park Ambulance Station

Conceived as a house with a super-sized garage, this building is clad in emergency services livery including the iconic red-cross.

View project

Eaglehawk Bowling Club Canopies

Drawing upon the existing clubroom structure, the screen wall and green canopies curve together as an integrated, civic-scale street edge.

View project

Park Facilities for Masons Falls and Jehosaphat Gully

By combining familiar rural forms with a direct response to the site, we wanted these facilities to feel like they’d always been there.

View project