click or scroll to view project

Myrtleford Jubilee Park

Ties together existing and new elements within Myrtleford’s Jubilee Park creating axis and intersections that drive the geometry of new structures.

  • Design Response

    The project ties together existing and new elements within Myrtleford’s Jubilee Park. Crossing points, public artwork and a pedestrian bridge over Happy Valley Creek are linked to new shelters, a lookout and refurbished public toilets through a series of intersecting linear paths. This creates a number of axis and intersections that in turn drive the geometry of the new structures.

    In conjunction with Michael Smith and Associates Landscape Architects, Workshop Architecture developed the concept designs produced by MDG Landscape Architects. Focussing on the built structures and refurbishment of the toilets, we initially assessed the existing concept design to identify any opportunities for improvement in the design. This led to small but significant changes, such as the re-orientation of the lookout and shelter in order to make the most of existing views along Happy Valley Creek.

    Our second consideration was in how the initial visualisations of these structures could develop in a cohesive, meaningful way. We determined that this as variations on their simple, but core architectural requirement – to provide screens of different kinds:

    – For protection from weather
    – For privacy upon entry to the toilets
    – To provide a balustrade at the edge of the viewing platform
    – To provide a balance between enclosure and visual openness

    A simple, elegant construction detail layers levels of screening, creating areas that are more or less dense, more or less open. This detail uses spotted gum pickets that follow the geometries of the overall forms, shifting between zones of double or single spacing. The depth of the picket is used to create a chamfered bottom edge, creating a comb—like appearance, a feathered edge between one density and the next. The structures that support these screens is likewise derived from the geometry at the larger scales, giving a unified appearance from lookout to bbq shelter, toilets and bus stop.

  • Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: Simon Whibley
    Project Team: Simon Whibley, Ming Lie, Jacqueline Tang
    Photographer: Workshop Architecture

    Date completed

    March, 2019

    Location

    Myrtleford, VIC 3737

Related projects

				
Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

Mernda Ambulance Station

A small but important piece of public infrastructure, making its presence felt within the evolving commercial precinct of Mernda.

View project

Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project


Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project

NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project


Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Monash Sound Shell, Clayton

A place for performance – music, dance, theatre and film - the sound shell acts as a catalyst to enliven the entire surrounding precinct.

View project

Hampton Park Ambulance Station

Conceived as a house with a super-sized garage, this building is clad in emergency services livery including the iconic red-cross.

View project