click or scroll to view project

North Melbourne Primary School Stage 2

New new multi-purpose hall / gymnasium and after school care facilities along with the remodelling of the west wing of the existing heritage building.

  • Finalist – Primary School Category

    DET School Design Awards 2010

    Client Brief

    Stage 2 of this master plan completes the north side of the school as master planned. Stage 2 comprises the completion of the refurbishment of an 1874 heritage building (west wing), the construction of a new building housing a multi-purpose hall / gymnasium and after school care facilities, and associated works. Located on the west side of a a hardstand quadrangle, the new building completes the containment of that major public space of the school while simultaneously addressing the artificial turfed oval to the north. This natural amphitheatre is enhanced by multi-functional bleachers which ring the space, providing access to the surrounding buildings and opportunities to sit and observe the hardstand activities.

    Design Response

    The work to the existing building restores the magnificent spaces towards their original configuration, erasing an earlier insensitive intervention. New work is differentiated from the old in the approved Burra Charter curatorial manner.

    The new building is designed with a simple rectilinear floor plan cranked at the north end to inflect the building to its Stage 1 counterpart across the quadrangle. The rotated ridge line and level change along with the north crank adds a dynamic dimension to the building which it would otherwise lack. Between the multi-purpose hall and the after school space is a double functioning space which can be a stage for the hall or part of the after school program area. The hall has a glazed east wall with three large garage doors opening onto a covered way, bleachers and hardstand. When open, these doors connect the indoors and outdoors creating a large indoor-outdoor civic space.

    The façade treatment (concrete and brick plinth, glazed walls, polychrome banded roofing and cladding, and polychrome gable-end CFC panels) is consistent with and speaks to both the preceding Stage 1 building and the 1874 polychrome brick heritage building.

  • North Melbourne Primary School Design Specifications

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: Tony Styant-Browne
    Project Team: Jen Rippon, Meena Gill
    Photographer: John Gollings

    Client

    North Melbourne Primary School

    Date completed

    2009

    Location

    North Melbourne, Victoria

Related projects

				
Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project


NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project


Hampton Park Ambulance Station

Conceived as a house with a super-sized garage, this building is clad in emergency services livery including the iconic red-cross.

View project

Eaglehawk Bowling Club Canopies

Drawing upon the existing clubroom structure, the screen wall and green canopies curve together as an integrated, civic-scale street edge.

View project

Park Facilities for Masons Falls and Jehosaphat Gully

By combining familiar rural forms with a direct response to the site, we wanted these facilities to feel like they’d always been there.

View project