click or scroll to view project

North Melbourne Primary School Stage 3

Abandoning traditional classrooms in favour of an ‘activity based team teaching’ model, this project contains two open plan ‘learning neighbourhoods’ across two levels.

  • Shortlist – Colourbond Category

    Victorian Architecture Awards 2013

    Client Brief

    This project is the final stage in the implementation of a three stage master plan done by Workshop Architecture in 2004, replacing an existing cluster of seven relocatable classrooms with a single, purpose built two storey teaching facility.

    Design Response

    A new site entry is created from Errol Street to the north-west, reconnecting the school, named Errol Street Primary to its namesake. The alignment of the new building along its northern edge reinforces views to the original heritage school building and allows the existing courtyard to open onto a new play area which forms a forecourt to the new building. From the entry its roofline is stepped to the north, reducing its scale against the playground edge and the heritage building alike, whilst allowing for controlled entry of sunlight deep into the floor plan.

    This project required innovation from the ground up to achieve exemplary outcomes on a shoestring budget.
    The traditional classroom teaching model has been abandoned in favour of the ‘activity based team teaching’ model. This creates spaces somewhat like an internal playground for learning with dedicated activity areas for reading, listening, making, performing and computing within two open plan ‘learning neighbourhoods’ of 100 students downstairs and 75 students upstairs, the detailed design of which was carried out in consultation with Mary Featherston. An innovative mixed mode air conditioning and ventilation system was also developed to control temperature, air quality and CO2 levels. In mild weather the windows are opened whilst during hot or cold weather, the windows are closed and heat exchange ventilation units are activated to provide high O2 content fresh air with minimal loss of heating and cooling energy.

  • North Melbourne Primary Design Specifications

    Core deliverables

    • Dedicated activity areas for reading, listening, making, performing and computing
    • Two open plan ‘learning neighbourhoods’ of 100 students downstairs and 75 students upstairs

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: James Staughton
    Project Team: James Staughton, Tony Styant-Browne, Simone Koch, Wassim Sidhom, Adam Dettrick
    Photographer: John Gollings

    Client

    North Melbourne Primary School

    Date completed

    2011

    Location

    North Melbourne, Victoria

  • North Melbourne Primary School, Office of the Victorian Government Architect, Good Design + Education, Issue 06, 2014

    North Melbourne Primary School, Brett Seakins, Artichoke, Issue 44, 2013

    North Melbourne Primary School Stage 3, Open House Melbourne, July 27-28, 2013

Related projects

				
Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project


NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project


Hampton Park Ambulance Station

Conceived as a house with a super-sized garage, this building is clad in emergency services livery including the iconic red-cross.

View project

Eaglehawk Bowling Club Canopies

Drawing upon the existing clubroom structure, the screen wall and green canopies curve together as an integrated, civic-scale street edge.

View project

Park Facilities for Masons Falls and Jehosaphat Gully

By combining familiar rural forms with a direct response to the site, we wanted these facilities to feel like they’d always been there.

View project