click or scroll to view project

Park Facilities for Masons Falls and Jehosaphat Gully

By combining familiar rural forms with a direct response to the site, we wanted these facilities to connect into new park infrastructure – but feel like they’d always been there.

  • Client Brief

    This project replaces facilities within the Kinglake Ranges National Park that were destroyed in the Black Saturday bush fires. Toilets, picnic and BBQ shelters and a new lookout to Masons Falls were designed as part of a project to establish two new picnic areas.

    The designs had to accommodate accessibility, longevity and low maintenance, and respond to the different landscapes at the two sites. With many thousands of visitors to the two sites each year, these facilities are an important contribution to places that are at once beautiful and held dear.

    Design Response

    Following the path of a walking trail, tracking the edge of a clearing, or seeming to weaving between trees, they are shaped by the landscapes of their sites. At the same time they also bear a likeness to the sheds and structures that appear as silhouettes in the countryside.

    A simple and robust ‘kit of parts’ was established, that with slight variations could provide a variety of site specific designs for each type of shelter and toilet, as well as accommodate future expansion.

    Despite being small and simple structures, nothing is concealed within linings, all elements need to be considered and coordinated. As such the core part in the kit was the Yellow Stringybark timber truss roof structure that was developed through collaboration between architecture and engineering.

  • Park Facility Characteristics

    Key values

    • Kit of parts provides variety through small modifications
    • Lookout designed as both viewpoint and gathering place
    • Timber structure and cladding
    • Response to landscape and local built form

    Key materials

    • Lysaught Spandek roofing and cladding,
    • Yellow stringybark structural trusses
    • Shadowclad profiled cladding
    • Polycarbonate roofing
    • Exterior plywood wall linings
  • Park Facility Specifications

    Core deliverables

    • Lookout
    • Ttoilets x 2
    • 4 and 3 table picnic shelters
    • BBQ shelters

    Services provided

    • Concept design
    • Developed design
    • Tender documentation

    Architect

    Antarctica (with Simon Whibley as co-director)

    People

    Project Director: Simon Whibley
    Project Team: Simon Whibley, Sasha Hadjimouratis, Ben Clements, Piran Reitze, Cameron Newham.
    Landscape Architect: Mike Smith and Associates

    Client

    Parks Victoria

    Date completed

    2013

    Location and area

    Masons Falls and Jehosaphat Gully picnic areas, Kinglake Ranges National Park, Victoria

Related projects

				
Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project


NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project


Hampton Park Ambulance Station

Conceived as a house with a super-sized garage, this building is clad in emergency services livery including the iconic red-cross.

View project

Eaglehawk Bowling Club Canopies

Drawing upon the existing clubroom structure, the screen wall and green canopies curve together as an integrated, civic-scale street edge.

View project

Camberwell Primary School

For a local primary school running an immersive bilingual program in French and English, this project includes six classrooms above a multi-purpose gymnasium.

View project