click or scroll to view project

Pomonal Community Hall

A project that expresses a moment of change in the town of Pomonal – maintaining  the memory of the existing hall within a contemporary place for its community.

  • Winner – Regional Category

    Victorian Architecture Awards 2017

    Award – Public Category

    Victorian Architecture Awards 2017

    Client Brief

    The existing post-war public hall – home to the Pomonal Wildflower Native Flower show, school art show, local community events, markets, zumba and cricket functions was an important part of the town’s memories but a failing facility. Disconnected from the oval, it could no longer support the ambitions of a growing and energetic community.

    We were asked to provide a new building that could cater for the current uses of the building, both internally and externally, encompassing different strategies for renovating and extending the existing building, or replacing it with an entirely new facility.

    Design Response

    This endorsed design approach, to replace the existing hall, provides a building that is larger, more connected, embracing of the oval and strongly representing ideas about the town and its environment. At the northern foot of Gariwerd ( the Grampians ), the form of the Pomonal Community Hall is folded across three ideas: the gable of the previous hall, a brick wall that extends the moment of apprehending the building, the informal familiarly of the shed that frames a gathering space around the oval and the town’s historic ‘Sheep Tree’.

    Seen when approaching the town, a brick wall of exaggerated thickness anchors the gable of the hall’s rear, unfolding to provide the building’s entry. Maximising the length of elevation, it extends the duration of the building’s apprehension. For this building, the centre of the town’s community and also one of its few physical artifacts, it seemed deserving of such weight.

    Towards the oval, the profiled metal walls and roof of the hall are drawn around a north facing gathering area and the Sheep Tree. The gable stretched taught, towards the meeting room and patio. The centre of these forces is not the hall, but the kitchen. It was clear from our research that this was its hub, and it is located to simultaneously serve the deck, hall and lobby. The internal functional arrangement relates to external use during events, such as the monthly market. The deck, raised up from the Sheep Tree, provides an informal stage onto a courtyard area that is sheltered by this part of the town’s history.

    The hall’s blackbutt scissor trusses with galvanized plate connections, feature four different junction details with the surrounding walls. The junctions on the wall towards the oval reflect the stepping in and out of the wall that provides different peripheral gathering spaces. On the southern side, the trusses slide into yellow painted recesses, disclosing the thick storage space between the hall and the perimeter wall.

    These details connect the trusses into the roof framing, avoiding ties between the trusses, yet also elevate the qualities of structure, supporting the ideas of the building at the level of detail. They evidence a design strategy, of selecting detail or complexity at moments and pursuing simpler approaches elsewhere, that provided a clear architecture with rich, durable materials, at low cost.

    This clarity reflects through all the primary materials. White brickwork provides a stark neutrality to the building’s form, an abstract background to yellow glazed brickwork that anchors key architectural elements; the main entry, the hall window, the kitchen servery. Brickwork junctions are detailed to appear as hinges in the building’s folding perimeter. The colour palette derives from landscape, in particular the rich array of colours seen during the spring grass growth. With the colours of landscape surrounding the hall, its hardwood flooring and trusses reference the occupation of landscape; of rural buildings and the floor of the previous hall.

  • Core Deliverables

    • Multifunction hall space for 200 seated, 150 at tables
    • Meeting Room
    • Foyer and external break-out space
    • Kitchen to serve hall and oval events
    • Toilet facilities for hall and public use

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: Simon Whibley
    Project Team: Simon Whibley, Bahman Andalib, Piran Reitze, Georgia Eade
    Photographer: John Gollings

    Date completed

    Sept 2016

    Location

    Pomonal, Ararat Rural City

Related projects

				
Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

Mernda Ambulance Station

A small but important piece of public infrastructure, making its presence felt within the evolving commercial precinct of Mernda.

View project

Myrtleford Jubilee Park

Ties together existing and new elements within Myrtleford’s Jubilee Park creating axis and intersections that drive the geometry of new structures.

View project


Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project

NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project


Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Monash Sound Shell, Clayton

A place for performance – music, dance, theatre and film - the sound shell acts as a catalyst to enliven the entire surrounding precinct.

View project

Hampton Park Ambulance Station

Conceived as a house with a super-sized garage, this building is clad in emergency services livery including the iconic red-cross.

View project