click or scroll to view project

The Belonging Place, Healesville

A culturally appropriate and safe place for the delivery of integrated services and programs to the local Indigenous Community.

  • Design Response

    The belonging place is a health services, counselling training and community centre for Healesville Indigenous Community Services Association. The primary function of the Belonging Place will be to provide a culturally appropriate and safe place for the delivery of integrated services and programs. The building and surrounds will be designed to enable ‘incidental’ engagement through cultural programs and activities.

    The internal curved wall of the central welcoming space is clad in possum skin, a communal coat to protect the community as they gather with views to the external deck, firepit and ceremonial grounds beyond. Blackened external facades along with translucent green sunshading also celebrate the regeneration of the indigenous landscape through fire. Our detailed design and feasibility study (completed in consultation with the local indigenous community and service providers) is currently being used to seek funding for the project.

  • Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: James Staughton
    Project Team: James Staughton, Simone Koch, Jacqueline Tang
    Photographer: Workshop Architecture

    Date completed

    Ongoing

    Location

    Healesville, Victoria

Related projects

				
Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

Mernda Ambulance Station

A small but important piece of public infrastructure, making its presence felt within the evolving commercial precinct of Mernda.

View project

Myrtleford Jubilee Park

Ties together existing and new elements within Myrtleford’s Jubilee Park creating axis and intersections that drive the geometry of new structures.

View project


Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project


NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Monash Sound Shell, Clayton

A place for performance – music, dance, theatre and film - the sound shell acts as a catalyst to enliven the entire surrounding precinct.

View project