click or scroll to view project

Buttery Apartment, Melbourne

An interior fitout defined by a sculptural freestanding joinery unit which fulfils the functions of bedroom partition, kitchen pantry, refrigerator housing, wardrobe and bookshelf.

  • Design Response

    In this project – an interior refurbishment of a former CBD office space, maximum effect was sort with a minimal budget. The relaxed program of living amongst translucent partitions within an open-planned living space reflects the contemporary urban lifestyle synonymous with it’s CBD location.

    Physically, the space is defined by two architectural devices. The first is a freestanding multipurpose joinery unit which simultaneously fulfils the functions of bedroom partition, kitchen pantry, refrigerator housing, wardrobe and bookshelf. As a sculptural object, it floats free of existing services and adjacent material surfaces. The second, is an iconic floor motif sandblasted into the existing concrete floor screed.

    Constructed from precision-assembled twin-wall polycarbonate sheet, the freestanding unit becomes a focal point for the interior – almost operating as a glowing light source with the inadvertent effects of shadows cast by objects on shelves. The tapered cut-out motif references the floor treatment and arrests one’s attention upon entering the apartment.

    Minimal impact was made to the existing shell to achieve as much effect as possible with the budget. Floor and ceiling finishes mirror each other’s raw existing condition – in direct opposition to the newly painted wall surfaces. Existing air-ducted mechanical and fire-sprinkler services are retained as visual (and operative) features in the design.

    The kitchen area is deliberately modest (in accordance with the client brief), and to give way to the visual importance of the free standing unit. All storage is confined to open shelving, to eliminate the joinery cost of cupboards and drawers. Together with the free-standing unit, the kitchen provides an appropriate narrowing of the space at the private end of the apartment.

  • Buttery Apartment Design Specifications

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: James Staughton
    Project Team: James Staughton, Simone Koch
    Photographer: Shannon McGrath

    Date completed

    2000

    Location

    Melbourne, Victoria

  • Apartment on Flinders Lane, Paco Asensio (ed.), Small Apartments, Harper Design International, 2003;

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

Art Space, Casey

A fragment made from fragments: exhibiting art within libraries using on the idea of a distributed gallery, made from a kit of parts.

View project


Mirror Shed, Elwood

Housing bins, bikes, garden supplies and an air conditioning unit, this mirror clad shed visually dissolves, whilst intriguing and confounding the viewer from the street.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project


Diagonal House, North Fitzroy

Innovative add-on opens like a fan towards sun drenched north-facing rear courtyard.

View project

Art House, Richmond

A house / gallery defined by a curated circulation path past an extensive collection of books, artworks and artefacts, punctuated by iconic neighbourhood views.

View project

Come Closer: A Meeting Pavilion, RMIT

A circle around a fire remembered as a brass table top, a surface gathering the marks of all who sit there.

View project