click or scroll to view project

EDAW Office Fitout, Melbourne

Conceived as an imaginary landscape trapped inside the exiting building, this fitout allows is the greening of a sparse interior with virtual courtyards.

  • Shortlist – Interior Architecture Category

    Victorian Architecture Awards 2002

    Finalist – Commercial Interior Category

    National Dulux Colour Award 2003

    Design Response

    This interior fitout was for the Melbourne office of landscape architectural firm EDAW (who had recently merged with prominent Melbourne landscape architectural firm Paterson + Pettus). It was conceived as an imaginary landscape trapped inside the existing building, whilst at a functional level expressing and facilitating the merge of the two practices. Observations about the existing space triggered engagement with the stereoscopic views from the lift cars serving the floor, and the literal ‘greening’ of a deliberately sparse interior through the cultivation of ‘virtual courtyards’. These help to unify the scheme in a chlorophyllic haze of surface material, lighting and mirrored reflection.

  • EDAW Office Fitout Design Specifications

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Team: James Staughton, Stephen Staughton
    Photography: Workshop Architecture

    Client

    EDAW

    Date completed

    2002

    Location

    Melbourne CBD

  • Shortlist 2/04 EDAW, (Inside) Australian Design Review, Issue 30, 2004;

    Green Dream, Rachel Hills, Architectural & Interior Specifier, Issue 52, 2003;

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

Block Hotel, Little Collins St

A 192-room hotel designed for the owners of the Block Arcade with the intention to feed off and build upon the Block Arcade brand

View project


Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project

GW Crossfit Gym, South Yarra

Embodying the Crossfit ethos of strength, aerobic exercise and whole body health, this facility lifts aesthetic standard and amenity, whilst maintaining a sense of toughness.

View project

Art Space, Casey

A fragment made from fragments: exhibiting art within libraries using on the idea of a distributed gallery, made from a kit of parts.

View project


Come Closer: A Meeting Pavilion, RMIT

A circle around a fire remembered as a brass table top, a surface gathering the marks of all who sit there.

View project

Bldg. Eng. Office Fitout, West Melbourne

A light filled contemporary office space for fifty staff with strong connections to the built fabric of the existing building.

View project

NGV Asian Galleries

A dedicated display space for NGV’s Asian collection designed in collaboration with NGV under curatorial guidance.

View project