click or scroll to view project

SACHA Design Showroom, Fitzroy

This multi-use commercial refurbishment contains a new furniture showroom – thought of as an eighteen metre deep shopfront display – and a fabrication workshop to the rear.

  • Client Brief

    This is a multi-use commercial refurbishment of a former automotive workshop on Johnston Street containing a new furniture showroom (Sacha Design), fabrication workshop/carpark, and lettable retail space. Situated in the emerging ‘design’ heart of Fitzroy, the project helped consolidate the streetscape by infilling what was previously a gap in the façade used for off-street parking.

    Design Response

    The showroom was conceived as an 18 metre deep display zone extending the full visual depth from street to interior. The interior is organised according to a regime of ‘zig-zag’ levels designed to best accommodate various furniture settings as one gently rises through the showroom. This not only assists to organise the display, but also promotes greater visual access to the merchandise from Johnston Street. The same ‘zig-zag’ regime is carried up the walls and across the ceiling in the form of a charcoal coloured band which further intensifies the shopfront appeal and contains illuminated recesses for the display of smaller items.

    Natural daylighting of the showroom via large circular skylights extensively reduces the need for artificial lighting during daylight hours whilst the workshop/carpark area behind incorporates fiberglass strip roof-lighting installed within the existing roof system. Placement of the service functions (office, store, toilets, kitchenette etc.) and the detailing of a sound-isolating wall, enabled us to achieve adequate acoustic separation between the workshop/carpark and front-of-house retail zones. Design of the façade glazing system demanded particular attention to ensure that its presence would not detract from the overall effect of promoting the showroom interior.

    During its procurement, the development involved significant liason with the EPA to ensure compliance with legislation governing onsite contaminants (the premises contained underground fuel cells), and with local council regarding parking ratios, signage and heritage guidelines.

    Whilst the overall premises was not formally subdivided, each component of the development was separately serviced for ease of subdivision at a later date.

  • SACHA Design Showroom Design Specifications

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Team: James Staughton, Stephen Staughton
    Photographer: Shannon McGrath & Workshop Architecture

    Client

    SACHA Design

    Date completed

    2002

    Location

    Fitzroy, Victoria

  • Reviews : Gallery/Showroom, Toby Horrocks, Artichoke 01/02;

Related projects

				
Block Hotel, Little Collins St

A 192-room hotel designed for the owners of the Block Arcade with the intention to feed off and build upon the Block Arcade brand

View project

GW Crossfit Gym, South Yarra

Embodying the Crossfit ethos of strength, aerobic exercise and whole body health, this facility lifts aesthetic standard and amenity, whilst maintaining a sense of toughness.

View project

Bldg. Eng. Office Fitout, West Melbourne

A light filled contemporary office space for fifty staff with strong connections to the built fabric of the existing building.

View project


Melbourne Wholesale Markets, Epping

A strategic reference design for buildings and hardstand circulation, produced following extensive consultation with both the market community and the government.

View project

Mimco Retail Fitout, Paddington

In keeping with the eclectic nature of the brand, this fitout incorporates the original building fabric along with a mix of fabrics, mirrors and merchandise.

View project

Virtual Reality Centre, Malaysia

A state of the art virtual reality facility, ovoid in shape, with the curved projection screen at one end the control console the other.

View project


EDAW Office Fitout, Melbourne

Conceived as an imaginary landscape trapped inside the exiting building, this fitout allows is the greening of a sparse interior with virtual courtyards.

View project

Fungi Pavilion, Raglan

Drawing the gaze downwards, into the scale of the forest floor.

View project

Workplace Research

Workplace research providing new standards for the environmental performance of government buildings and approaches to the design of workplaces.

View project