click or scroll to view project

1:1 Interface, Majorca House, Melbourne

Thinking big in a small space: Four projects re-imagine the facade of the Majorca Building in Centre Place, Melbourne’s busiest and most loved laneway.

  • Exhibition Overview

    This project, developed by Simon Whibley for Platform Contemporary Public  Art Spaces, asked the 4 contributing architects to submit a re-design for the Majorca Building ‘s facade. Each proposed facade was installed at 1:1 scale in the areas  where it overlapped  the Platform’s display spaces; the jewelry cabinets that flank the building’s entry.

    By construction a fragment of something much ,much bigger, it was thought that these installations could contend with the visual and spatial congestion of one of Melbourne’s busiest public spaces, that they could temporarily form an active part of the laneway’s fabric.

    Façade #1, The proposal developed by Simon Whibley, provides a convergence of the interior and exterior, above and below of the laneway at a natural focal point: the entry of the Majorca Apartments.

    Facade#1 stretches the entry’s space into the exhibition cabinets, through a surface developed from the coffered pattern of the light above the doorway.

    This image is composed against the texture of the cement render above this entry. A raw surface that goes largely unnoticed, it is pulled into the line of sight of passer-bys as the street and the building’s interior are pushed together.

  • People

    Participants

    Curator: Simon Whibley

    Participating Architects: Antarctica,
    Serle and Waldron, Ben Iman, Catherine Ranger

    Assistants: Zeeson Teoh, Daniel Thien

Related projects

				
NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project

NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Art Space, Casey

A fragment made from fragments: exhibiting art within libraries using on the idea of a distributed gallery, made from a kit of parts.

View project


Come Closer: A Meeting Pavilion, RMIT

A circle around a fire remembered as a brass table top, a surface gathering the marks of all who sit there.

View project

True Self: Exhibition Design

To account for varied presentation spaces, we carefully employed materials and objects to create threshold spaces between the gallery and the works.

View project

Porte Cochere, Collins Place

An installation with Bridie Lunny to create a series of stages for performance that are carefully intertwined with the daily life of the Sofitel Hotel.

View project


NGV Asian Galleries

A dedicated display space for NGV’s Asian collection designed in collaboration with NGV under curatorial guidance.

View project

NGV Studio Gallery

An experimental gallery space for NGV at Federation Square for the display of emerging local artists with an emphasis on street art and youth culture.

View project

Strathewan Bushfire Memorial

A splintered collage of sky and green with an underside of blackened steel establish a narrative of hope and regeneration, floating above the ashes of devastation.

View project