click or scroll to view project

Brunswick Extension

An extension conceived as an independent annexe to the existing house with its own distinct relationship to the yard at the rear.

  • Award – Residential Alterations & Additions Category

    Victorian Architecture Awards 2004

    Winner – Residential Interior Category

    National Dulux Colour Awards 2004

    Client Brief

    This project is a new addition to the rear of an existing Victorian weatherboard house in Brunswick. Our client came to us with a brief to replace a previously built addition, with new living, kitchen/dining and bathroom/laundry spaces to serve the existing bedroom and lounge areas of the original house. He wanted these facilities to resemble an independent annexe – different from the original house, but with a distinct relationship to the yard area at the rear.

    Design Response

    Whilst our response generated a number of subtle variations on the theme of ‘the outdoors’, deliberate attempts were made to unify the scheme through the use of a dynamic form, select materials and colour.

    A new bay window to the rear provides a still place from which to observe the garden – enhanced through the use of clear openable lower panes and green tinted/mirrored upper panes which give the space a more intimate sense of scale.

    Establishing a sense of equivalence with the original house was achieved by observing the iconic function of fireplaces and chimneys which characterise and anchor together each of the period rooms in the retained front portion of the house. As a counterpoint, we re-joined these notions of hearth, mantelpiece and chimney into a single iconic joinery piece situated in the centre of the new annexe.

    The adoption of Colorbond cladding meant that a low maintenance and cost effective cladding system could be combined with an ability to control the appearance of the scheme without visible fixings whilst minimising the distraction of pronounced shadows from capping flashings.

  • Brunswick Annexe Design Specifications

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Team: Stephen Staughton,  James Staughton, Eliza Blair
    Photography: Shannon McGrath

    Date completed

    2003

    Location

    Brunswick, Victoria

  • Brunswick Annexe, Stefano Scalzo, Houses Magazine, Issue 39, 2004;

    Interview on Good Morning Australia, with Bert Newton, ATV 10, 15 June 2004;

    Stars for Stripes, Ann Pilmer, The Age : Domain, 5 May 2004;

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

Mirror Shed, Elwood

Housing bins, bikes, garden supplies and an air conditioning unit, this mirror clad shed visually dissolves, whilst intriguing and confounding the viewer from the street.

View project


Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project

Diagonal House, North Fitzroy

Innovative add-on opens like a fan towards sun drenched north-facing rear courtyard.

View project


Art House, Richmond

A house / gallery defined by a curated circulation path past an extensive collection of books, artworks and artefacts, punctuated by iconic neighbourhood views.

View project

Nicholson Street Extension, South Yarra

Removing wasteful circulation this extension, provides enlarged living areas whilst getting northern light into the south facing spaces

View project

The Seymour Apartments, Armadale

With eleven apartments, a generous retail space and car-stacker, rigorous planning has facilitated modest sized apartments with exceptional amenity.

View project