click or scroll to view project

Curtain Street Extension, North Carlton

Complementing substantial internal renovations, this hovering, custom laminated plywood pergola provides sun protection, weather protection and generous filtered day light.

  • Finalist – Single Residential Exterior Category

    Victorian Dulux Colour Awards 2015

    Client Brief

    This extension and renovation, whilst modest in size provides a new kitchen, bathroom, laundry and living areas which – despite the heritage respectability of the original house – were barely serviceable previously.

    Design Response

    The cross section of the typical lean to outhouse was used to give form to the cantilevered plywood pergola blades which hang from a cantilevered beam propped on a single corner column over the north facing deck. Covered with translucent roofing to the north and open to the side it provides sun protection, weather protection and generous filtered day light whilst cutting out glare. The retractable bi-fold glazing system to the perimeter allows the visual extension of a modestly sized living area during colder weather and the doubling of real usable living area during warmer conditions.

    A new ceiling tilts upward from its springing point beneath the existing stair landing and sits in counterpoint to the geometry of the new skillion roof form to give subtle definition to the kitchen/dining/living area through changes in ceiling height and form. Internally, white walls and ceilings are set against blackbutt timber flooring and light and dark timber veneer to the joinery – Sycamore and Walnut respectively.

    Externally, raw compressed cement sheeting, natural anodised aluminium and charcoal painted steel are placed against oiled timber decking – which is repeated in the ceiling as it joins the existing house – and the hovering, custom laminated plywood pergola blades with bright red highlights which articulate these at their connection points on the cantilevered beam and against the fire rated boundary wall. Landscape treatment is minimal with brick paving to the rear gate set within a small sea of bush gravel and one signature rock, a battle scarred by product of the excavations required for the new ground floor slab.

  • Curtain Street Extension Design Specifications

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: James Staughton
    Project Team: James Staughton, Peter Knight, Michael Roper
    Photographer: Shannon McGrath

    Date completed

    March 2013

    Location

    Carlton North, Victoria

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

The Seymour Apartments, Armadale

With eleven apartments, a generous retail space and car-stacker, rigorous planning has facilitated modest sized apartments with exceptional amenity.

View project


Mirror Shed, Elwood

Housing bins, bikes, garden supplies and an air conditioning unit, this mirror clad shed visually dissolves, whilst intriguing and confounding the viewer from the street.

View project

Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project

Diagonal House, North Fitzroy

Innovative add-on opens like a fan towards sun drenched north-facing rear courtyard.

View project


Art House, Richmond

A house / gallery defined by a curated circulation path past an extensive collection of books, artworks and artefacts, punctuated by iconic neighbourhood views.

View project

Bryant Street House, Flemington

Reflecting our client’s fascination with Japanese culture, this house brings authenticity to a Japanese sensibility whilst acknowledging its Australian inner suburban context.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project