click or scroll to view project

EcoVillage House Designs, Cape Paterson

7.5 star housing designs founded on research showing that the financial benefits of an environmentally friendly home now far outweigh the costs.

  • Award for Built Environment – Design Category

    Victorian Premier’s Sustainability Awards 2013

    Cape Paterson EcoVillage

    The Cape (Cape Patterson Ecovillage) was winner of the Victorian Premier’s Sustainability Design Award 2012 and is founded on research showing that sustainable technology has reached a tipping point, where the financial benefits of building and living in an environmentally friendly home now far outweigh the costs.
    These first of these house designs on offer to potential buyers has north-south living spaces connecting front and rear yards, each with a generous pergola covered deck and direct pedestrian entry to front door from street and rear parkland alike. The second, a courtyard house design, has living spaces opening onto a generous pergola covered deck to the north and a protected courtyard space to the south, giving shelter in all forms of weather, also with direct pedestrian entry to the front door from street and rear parkland. Both have three bedrooms, two bathrooms, a double lock-up garage, airlocks to both front and rear doors, a 7.5 star energy rating, 10,000 rainwater tank, and a photovoltaic panel installation of up to 5KW, enough to power the house and an electric vehicle the whole year round.
    Against a neutral backdrop of rich painted timber and metallic Zincalume cladding, each house has coloured signature panels painted to match the livery of various local bird species, in these examples the blue wren and the firetail. The idea is that houses closer to the ocean would take colours of local ocean birds such as the silver gull or the albatross, and houses in more protected, vegetated areas would take the colours of native coastal bushland birds such as the firetail, crimson rosella or blue wren.
    The ecovillage project includes a huge habitat restoration program, restoring heathland, coastal woodland and wetland habitat, designs highly sustainable housing into the landscape and builds kilometres of walking tracks, parks and community facilities. It encourages an active community engaged lifestyle, and sets up a planning and management framework that protects these initiatives for future generations, setting new standards for sustainability in housing and coexistence with the environment.

  • Design Specifications

    Services Provided

    • Detailed Concept Design

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Team: James Staughton, Tony Styant-Browne, Simone Koch
    Visualisation: Workshop Architecture

    Date completed

    2013

    Location

    Cape Paterson, Victoria

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

Mirror Shed, Elwood

Housing bins, bikes, garden supplies and an air conditioning unit, this mirror clad shed visually dissolves, whilst intriguing and confounding the viewer from the street.

View project


NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project


Diagonal House, North Fitzroy

Innovative add-on opens like a fan towards sun drenched north-facing rear courtyard.

View project

Art House, Richmond

A house / gallery defined by a curated circulation path past an extensive collection of books, artworks and artefacts, punctuated by iconic neighbourhood views.

View project

Nicholson Street Extension, South Yarra

Removing wasteful circulation this extension, provides enlarged living areas whilst getting northern light into the south facing spaces

View project