click or scroll to view project

Grover Home Office, Clifton Hill

A backyard home/office and laundry/bathroom which allows connection with the life of the family to be maintained but with a degree of separation.

  • Award – Small Project Category

    Victorian Architecture Awards 2008

    Client Brief

    Our client for this project was running a business from the third bedroom of their existing house and wished to build a home office in their backyard to remain connected with the life of the family but with a degree of separation. With the added advantage of saving on the rental cost of office space elsewhere, the project developed with a self contained double level office to the south and separate bathroom/laundry to the north. These spaces were also designed with their alternative future use as a guest room or teenagers retreat in mind.

    Design Response

    The form of the building is an adaptation of simplest of residential building forms, cut and prised apart to negotiate the specific requirements of the client and the site. The split between the two building segments was initially considered to avoid moving the existing boundary trap (prohibitively expensive) but became more about extending the visual depth of the backyard to offset its inherent reduction in size. The resultant rectilinear building forms with ladder access to the upper level work/sleeping platform make highly efficient use of the limited space available.

    The budget was typically tight and Council planning restrictions were substantial with the building sitting adjacent to three boundaries. Internal planning was extremely tight also with the two floor areas measuring just 4 x 2 metres and 4 x 1.2 metres. Access for queen size bed, desk or filing cabinet to the mezzanine level is achieved by use of a demountable ladder.

    The residual space at the rear of the property, created by the rectilinear building plans against the wedge shaped site, have been converted by the owner into what is quite possibly the world’s smallest 18 hole mini golf course.

    Materials were used in this project to reinforce its imagined origins as the most primary of timber dwellings. The two timber cladding types are used to reinforce the contrast between the external ‘skin’ surfaces (Western Red Cedar with silver grey stain) and the ‘cut’ surfaces (Ecoply and glass).

  • Grover Home Office Design Specifications

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: James Staughton, Eliza Blair
    Photographer: Shannon McGrath

    Date completed

    2008

    Location

    Clifton Hill, Victoria

  • Backyard Bliss, (cover story), Christopher Moore, Houses Magazine, Issue 54, 2006;

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

Mirror Shed, Elwood

Housing bins, bikes, garden supplies and an air conditioning unit, this mirror clad shed visually dissolves, whilst intriguing and confounding the viewer from the street.

View project


Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project

Diagonal House, North Fitzroy

Innovative add-on opens like a fan towards sun drenched north-facing rear courtyard.

View project


Art House, Richmond

A house / gallery defined by a curated circulation path past an extensive collection of books, artworks and artefacts, punctuated by iconic neighbourhood views.

View project

Nicholson Street Extension, South Yarra

Removing wasteful circulation this extension, provides enlarged living areas whilst getting northern light into the south facing spaces

View project

The Seymour Apartments, Armadale

With eleven apartments, a generous retail space and car-stacker, rigorous planning has facilitated modest sized apartments with exceptional amenity.

View project