click or scroll to view project

Hampton Park Ambulance Station

Conceived as a house with a super-sized garage, this building is clad in emergency services livery including the iconic red-cross.

  • Design Response

    With the demise of many public building types in the contemporary city, e.g. post offices and churches, there is an associated diminution of a built presence of a public realm. Although not accessible to the public, the ambulance station offers the chance to represent the public realm on the street, to remind the public of the communal dimension of city life.

    Hampton Park Ambulance Station sits on the corner of a quiet residential street and a heavily trafficked road. The road is characterised by a mix of single family dwellings interspersed with public or commercial buildings often set closer to the road than the houses e.g. Hampton Park Country Fire Authority. On the north side, opposite the site, is the Hampton Park Recreational Reserve.

    The ambulance station has two typological components, a tall space for vehicles and a shorter space for residential activities – essentially a house with a super-sized garage. The two components are often expressed as two volumes. In this case, Workshop Architecture chose to create a single volume under a single roof. The station is at its highest on the north side on the road, establishing its presence as an important community building. The roof slopes from west to east bringing the building into scale with the typical houses on the side street.

  • Design Specifications

    Services Provided

    • Design and Documentation

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Team:Tony Styant-Browne,James Staughton, Ming Lie
    Photography: Workshop Architecture

    Date completed

    2014

    Location

    Hampton Park, Victoria

Related projects

				
Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project


NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project


Eaglehawk Bowling Club Canopies

Drawing upon the existing clubroom structure, the screen wall and green canopies curve together as an integrated, civic-scale street edge.

View project

Park Facilities for Masons Falls and Jehosaphat Gully

By combining familiar rural forms with a direct response to the site, we wanted these facilities to feel like they’d always been there.

View project

Camberwell Primary School

For a local primary school running an immersive bilingual program in French and English, this project includes six classrooms above a multi-purpose gymnasium.

View project