click or scroll to view project

Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

  • Design Response

    A project of opportunism forced by budgetary constraint, this STEAM facility for Mount Macedon Primary School had a unique and seemingly odd proposition – to design an addition to a relocatable classroom.

    Relocatables address fluctuations in enrolments and are added or removed from schools as student numbers increase and decrease. This classroom, donated to the school by the Department of Education had been restored and fitted out by its community to become the school’s art and music room, transforming it from a ubiquitous facility to a much enjoyed, permanent asset.

    The school’s priority was for a STEAM facility – a project based learning centre combining science, technology, engineering, art and maths with hands-on making activity. Without enough budget for even a single classroom, we opted to build what we could around this little building – adding an explicit learning area and an outdoor maker deck. Working together these three parts provided the variety of spaces the school needed for its STEAM learning program.

    Structurally the addition is independent, allowing for the eventual replacement of the older building. Architecturally the intent is the opposite, to connect the design of the new spaces to the building they wrap around. The primary design element of the new project is its roof, in particular its deep, plywood clad trusses. Setout from the window mullions of the existing classroom, the new building follows a rhythm set by the old.

    Set on the side of Mount Macedon, the site’s bushfire risk also provided a design opportunity. Bushfire resistant ironbark structural posts provided a high-quality alternative to steel framing that, together with the skylights, ironbark decking and plywood linings, provided an outdoor learning space that was immediately popular with staff, students and parents.

    The STEAM room is accessed from classrooms via a stair and from the carpark via an accessible ramp, allowing the facility to be used by the school’s broader community. New landscaping between the STEAM room and the main school building was developed alongside a new site drainage system.

  • Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: Simon Whibley
    Project Team: Simon Whibley, Ming Lie, William Heath, Georgia Eade
    Photographer: John Gollings

    Date completed

    May, 2019

    Location

    Mount Macedon, Victoria

Related projects

				
Mernda Ambulance Station

A small but important piece of public infrastructure, making its presence felt within the evolving commercial precinct of Mernda.

View project

Myrtleford Jubilee Park

Ties together existing and new elements within Myrtleford’s Jubilee Park creating axis and intersections that drive the geometry of new structures.

View project

Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project


Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project

NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project


Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Monash Sound Shell, Clayton

A place for performance – music, dance, theatre and film - the sound shell acts as a catalyst to enliven the entire surrounding precinct.

View project

Hampton Park Ambulance Station

Conceived as a house with a super-sized garage, this building is clad in emergency services livery including the iconic red-cross.

View project