click or scroll to view project

Nicholson Street Extension, South Yarra

Removing wasteful circulation this extension, provides enlarged living areas whilst getting northern light into the south facing spaces

  • Design Response

    This extension lodges itself between the double fronted Victorian weatherboard house to the front and a contemporary skillion roofed bedroom wing to the side. The primary aims were to resolve the wasteful circulation pathways through the existing house, provide an enlarged living area adjacent to the kitchen, and get northern light into the south facing living spaces. All this was to happen within the confines of the original building footprint so as to retain the amenity of the existing backyard and deck. An ad hoc lean-to was removed to make way for the new works, the kitchen was pushed back into the retained heritage building envelope, and a lantern skylight was placed above the new dining area.

    To achieve the desired ceiling heights and to hold its place against the disparate adjacent parts, this new element in the overall composition is a robust form which required careful articulation to give appropriate scale and texture in its relationship to the backyard. The feature window seat and surround – which magnify the relationship between inside and out – and the lantern skylight perched on top are used to achieve this along with the material palette of both dry pressed and glazed white bricks, Zincalume Spandek sheeting and charcoal painted steel.

    Whilst the rear living areas were the focus, the house was renovated throughout. Children’s bedroom sizes were adjusted from one huge and one tiny to two of equal size along with new roofing, painting, joinery, hydronic heating, wiring, AV and lighting.

  • Nicholson St Extension Design Specifications

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: James Staughton
    Project Team: James Staughton, Michael Roper, Peter Knight
    Photographer: Shannon McGrath

    Date completed

    2013

    Location

    South Yarra, Victoria

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

The Seymour Apartments, Armadale

With eleven apartments, a generous retail space and car-stacker, rigorous planning has facilitated modest sized apartments with exceptional amenity.

View project


Mirror Shed, Elwood

Housing bins, bikes, garden supplies and an air conditioning unit, this mirror clad shed visually dissolves, whilst intriguing and confounding the viewer from the street.

View project

Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project

Diagonal House, North Fitzroy

Innovative add-on opens like a fan towards sun drenched north-facing rear courtyard.

View project


Art House, Richmond

A house / gallery defined by a curated circulation path past an extensive collection of books, artworks and artefacts, punctuated by iconic neighbourhood views.

View project

Bryant Street House, Flemington

Reflecting our client’s fascination with Japanese culture, this house brings authenticity to a Japanese sensibility whilst acknowledging its Australian inner suburban context.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project