click or scroll to view project

Old Shire Offices

A glowing shed and a timber box: this extension of the Old Shire Offices in Viewbank combines these two elements to create a simple and flexible facility.

  • Client Brief

    A multipurpose hall was needed to extend the public event facilities housed within the historic Old Shire Offices in Viewbank, Melbourne. This historic building, designed by Harold Desbrowe-Annear, needed a sensitive approach; one that respected the historic hall but also opened up to the views south to the Yarra River.

    Design Response

    The design response was to think of the new addition as two intersected parts: a lightweight semi-translucent structure, that framed the circulation from the existing hall to the new building, and a container for these new uses.

    A covered deck area provides a porch between the old and new buildings, allowing them to be access independently, or used together. This is one of three external spaces created by the proposal; a shared deck extends from the multipurpose spaces to look over the sport grounds and riverbanks below, and to the north, a sheltered terrace area is created for more informal use.

    The materials used for the project are robust and low maintenance – fibreglass cladding,  external plywood sheeting, and wet pour rubber for the external areas – but each gives a particular character to the building and its relationship to the existing hall. The fiberglass provides a cloud-like translucency around the solidity of the timber pavilion, the timber cladding responds to the weatherboards of the existing building but sits apart from it.

  • Old Shire Offices Characteristics

    Key values

    • Flexible use, in conjunction with or independent from the historic hall
    • Robust low maintenance materials with clear qualities
    • Multiple external spaces
    • Ability to host several groups at once
    • Respectful towards historic hall

     

    Key materials

    • Translucent fibreglass Cladding
    • External plywood cladding
    • Wetpour rubber external surfaces
  • Old Shire Offices Specifications

    Core deliverables

    • Child care x 2
    • Kindergarten room x 1
    • Consultation rooms x 2 and waiting area
    • Various internal and external storage areas
    • Staff areas and meeting room
    • Bathroom and baby change facilities
    • Outdoor deck connected to external plaground

    Services provided

    • 2 x Multipurpose rooms
    • Storage
    • Kitchen facility
    • Toilets
    • External covered deck

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: Simon Whibley
    Project Team: Simon Whibley, Aaron Robinson, Jessica Heald

    Client

    Banyule City Council

    Date completed

    In Development

    Location and area

    Viewbank, Melbourne

    Internal 185 m² External Decks 65 m²

Related projects

				
Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture creating new spaces for the public life of Sorrento.

View project

Grampians Peaks Trail Hiker Centre, Dunkeld

A place to gather, to pause or to simply pass through; this shelter and amenities pavilion captures these changing occupations as an intersection of paths.

View project

Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project


Burrinja Cultural Centre

A refurbishment that reorganises and updates the experience of a diverse group of public activities.

View project

Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project

Spensley Street Primary School

Transforming an outdoor terrace and redundant boiler room to provide a suite of collaborative working and learning spaces.

View project


NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project