click or scroll to view project

Pinwheel House, North Carlton

Like a pinwheel, the different spaces and rooms of the house connect off a centre point – giving the house not a room, but a hub.

  • Client Brief

    In transforming their inner suburb terrace the clients asked two questions: how to address the lack of light and connection to open space so common in these houses, and how to find a way to get the city views, from the existing roof, through the restrictions of planning and into the new dwelling?

    Design Response

    The site had the advantage of having a lane on two sides, with the street effectively three points of entry, so it made sense to start at the middle and work out rather than arrange spaces from one end to the other.

    Like a pinwheel the different spaces and rooms of the house connect off this centre point. Towards the street are the children’s bedrooms, upwards, the master bedroom and ensuite, and outwards to a rear terrace.

    What results is a house where almost all its spaces have a direct connection or view to the outside: the project wraps the outside deep into the house.

    Perhaps the most surprising space of the new addition is the master bedroom. Perched in the middle of the site and along the party wall of the neighbouring house, it eschews overlooking restrictions, opening to the broad city views we once saw from the old rooftop.

  • Characteristics

    Key values

    • Outside drawn deep into the house, inside/outside intertwine
    • Project massing shaped to maintain northern light to rear courtyard
    • Master bedroom spaces occupy whole of first floor as a house within a house
    • Light court provides thermal chimney for natural ventilation

    Key materials

    • Hardies Scyon Matrix cladding,
    • Remilled blackbutt flooring
    • Fielders Shadowline profiled metal roofing and cladding
    • Tiger turf ‘Summer Envy’ synthetic grass
    • Sunplus evacuated tube solar hws
  • Specifications

    Core deliverables

    • Master bedroom with study, ensuite, walk-in-robe
    • Kitchen/lving/dining room
    • Guest/family room
    • Bathroom
    • Laundry
    • Courtyard and lightwell
    • External storage and storage attic

    Services provided

    • Concept design
    • Planning permit documentation
    • Contract documentation and building permit
    • Construction advice

    Architect

    Antarctica (with Simon Whibley as co-director)

    People

    Project Director: Simon Whibley
    Project Team: Simon Whibley, Sasha Hadjimouratis
    Photographer: Workshop Architecture

    Date completed

    Project in construction

    Location and area

    North Carlton, Victoria
    95m² addition ground floor, 35 m² addition first floor

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

Mirror Shed, Elwood

Housing bins, bikes, garden supplies and an air conditioning unit, this mirror clad shed visually dissolves, whilst intriguing and confounding the viewer from the street.

View project


Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project

Diagonal House, North Fitzroy

Innovative add-on opens like a fan towards sun drenched north-facing rear courtyard.

View project


Art House, Richmond

A house / gallery defined by a curated circulation path past an extensive collection of books, artworks and artefacts, punctuated by iconic neighbourhood views.

View project

Nicholson Street Extension, South Yarra

Removing wasteful circulation this extension, provides enlarged living areas whilst getting northern light into the south facing spaces

View project

The Seymour Apartments, Armadale

With eleven apartments, a generous retail space and car-stacker, rigorous planning has facilitated modest sized apartments with exceptional amenity.

View project