click or scroll to view project

Sorrento Visitor Centre

A combination of urban design, sculpture and architecture, this visitor information building creates new spaces for the public life of Sorrento.

  • Kevin Borland Award for Small Project Architecture

    Victorian Architecture Awards 2018

    Design Response

    Located at the intersection of its main street, Ocean Beach Road and the smaller George St, it forms part of a streetscape renewal project that extends along the town centre, and replaces an existing, aging public toilet facility and information kiosk.The community expectations for this the project were that it be more than what it was; it should not only contribute strongly to the urban design of Sorrento but also have a civic role, communicate something about the town in its public setting.

    To us this was a problem of scale and of limit – a conceptual problem of how to make a small building ‘bigger’. Rather than dress the prefabricated exeloo toilets up into a diminutive version of nearby buildings we took cues from a more effective model than architecture; large sculptural and public artworks. The works of Donald Judd provided ideas on how to turn the stainless steel box of the exeloo into something more – in our case the roof that covers both the toilet and the information kiosk.

    Another way to make the project bigger was in how it referenced its context, the first of which is the walls of the lime kilns that used to line the cliffs around Sorrento, making mortar for the construction of Melbourne. These kilns capture the history of the Sorrento in an arc along Port Phillip Bay from Sorrento to a Collins St office building. This reference was developed into two walls: a solid wall emerging from the pavement as a fictional relic, and a lightweight airy version rotated into plan and hovering above as the building’s roof.

    Rubbing against this abstract, conceptual referencing is a more recognisable and familiar image, the wild and twisted coastal moonah tree. Like the kiln wall, it is Sorrento represented in things that lie beyond it’s centre. Sandlbasted into the stainless steel cladding and wrapped around the building the image shifts between the pictorial and the pattern-like.

    The information kiosk experiences large fluctuations in customer numbers, which means that it regularly can’t fit everyone in it. To address this, we extended the roof out to make the information centre, in conjunction with an existing shade tree, a larger interior and exterior space.

    A fuller description of our conceptual intent would be to “make the building bigger….but not too big”. To follow a kind of urban decorum, while it is appropriate for an information kiosk and toilet building to have a civic presence it should also remain rooted within the urban design of the town – the toilet shouldn’t be more civic that the library. This balancing act results in a certain repose where the project’s expressive content does not quite overwhelm its smallness, nor quite separate it from its surroundings.

  • Core Deliverables

    • Tourist Information Centre
    • Toilet facilities for public use

    Services Provided

    • Full Services

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Director: Simon Whibley
    Project Team: Simon Whibley, Ming Lie, Piran Rietze, Peter Knight, Georgia Eade
    Photographer: John Gollings

    Date completed

    Sept 2017

    Location

    Sorrento, Victoria

Related projects

				
Mount Macedon Primary School

Wrapping indoor and outdoor learning spaces around an existing art and music room, a tight budget is cleverly used to provide a new STEAM facility.

View project

Pomonal Community Hall

Expressing a moment of change in the town of Pomonal – from the memory of the existing hall to a contemporary place for the community.

View project

NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project


Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

NGV External Lighting

A comprehensive external lighting strategy for NGV in St Kilda Road which integrates several components into the heritage fabric of the iconic existing building.

View project

Hampton Park Ambulance Station

Conceived as a house with a super-sized garage, this building is clad in emergency services livery including the iconic red-cross.

View project


Eaglehawk Bowling Club Canopies

Drawing upon the existing clubroom structure, the screen wall and green canopies curve together as an integrated, civic-scale street edge.

View project

Park Facilities for Masons Falls and Jehosaphat Gully

By combining familiar rural forms with a direct response to the site, we wanted these facilities to feel like they’d always been there.

View project

Camberwell Primary School

For a local primary school running an immersive bilingual program in French and English, this project includes six classrooms above a multi-purpose gymnasium.

View project