click or scroll to view project

Stacked Vacationer

A high rise speculation on the Australian beach box, the Stacked Vactioner creates airy infrastructure for holidaying over Bondi Beach.

  • Client Brief

    This project investigates the use of the shipping container in the design of a holiday house on a prime site at Sydney’s famous Bondi Beach. In contemplating a holiday house at Australia’s most popular stretch of sand – one that uses the low-cost object of the shipping container – the project required re-thinking the casual living environment of the holiday house within Bondi’s context of high density and property values.

    Design Response

    The prime location coupled with a stackable container system creates an opportunity to provide not just a single dwelling to be enjoyed by a few, but a number of accommodation units to be enjoyed by many. The Stacked Vacationer layers container structures vertically to provide 20 independent holiday ‘platforms’ which can either remain independent for a quiet couples getaway or connect to provide for several families enjoying a summer holiday retreat. Each accommodation unit enjoys expansive views of North Bondi and access to the existing coastal walk, embedding itself in the landscape.

    The containers become ‘wetboxes’, retrofitted with kitchens, bathrooms, and laundries. Made off-site and then trucked into position they reduce waste, allow for a high quality finish and speed up construction time. Like beach boxes that are unpacked during the day and then packed up at night, the Stacked Vacationer allows for a free floor plan during the day and night screens fold out to provide for privacy.

    The reused containers retain their external condition and are stacked on exposed concrete slabs connected through a lift and stair core. Each accommodation unit is protected with folding glass screens and a mesh skin to mediate the vast array of weather conditions present at north Bondi. Internally the flexible fabric screens fold in and out of the container, giving the vacationer a multi-layered texture constantly responding to the weather and the user.

  • Stacked Vacationer- Characteristics

    Key values

    • Flexible and adaptable
    • Minimal infrastructure
    • Fast and high quality construction
    • Variety of views from each dwelling

     

    Key materials

    • • Concrete structural frame
    • • ‘Wetbox’ manufactured wet area container unit
    • • Stainless Steel mesh cladding
    • • Fabric partition screens
  • Stacked Vacationer- Design Specifications

    Core deliverables

    • Dwelling platform
    • 2 x bathrooms
    • Kitchen
    • Dressing Area
    • Storage Area

    Service offering

    • Concept Design

    Architect

    Workshop Architecture, Zilka Studio, RMIT Architecture Program

    People

    Project Directors: Simon Whibley, Leanne Zilka
    Project Team: Simon Whibley, Leanne Zilka, Jessica Heald, William Heath, Matt Ellis

    Client

    AC-CA

    Date completed

    2013

    Location

    Bondi, New South Wales

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

Mirror Shed, Elwood

Housing bins, bikes, garden supplies and an air conditioning unit, this mirror clad shed visually dissolves, whilst intriguing and confounding the viewer from the street.

View project


NGV Summer Pavilion

A helium filled structure lighter than the air it displaces, tethered with weighted tension cables, resting on the courtyard surface.

View project

Community Care Home

A residential care facility a range of disenfranchised and vulnerable people.

View project

Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project


Diagonal House, North Fitzroy

Innovative add-on opens like a fan towards sun drenched north-facing rear courtyard.

View project

Art House, Richmond

A house / gallery defined by a curated circulation path past an extensive collection of books, artworks and artefacts, punctuated by iconic neighbourhood views.

View project

Nicholson Street Extension, South Yarra

Removing wasteful circulation this extension, provides enlarged living areas whilst getting northern light into the south facing spaces

View project