click or scroll to view project

Westspace Gallery Fitout, Melbourne

A front of house re-work features a reconfigurable desk and display unit that echoes the striking herringbone floor.

  • Client Brief

    West Space, one of Melbourne’s leading contemporary art spaces, wanted to renew their existing front and back of house areas – to extend the ways that the organisation could support their exhibiting artists, staff, and community. In addition to providing a variety of office, meeting and event spaces, the design also creates informal meeting and working areas within the front of house space.

    Design Response

    We wanted to consider how the architectural identity of West Space could be considered separately to the space it occupies. After-all, its current location in Melbourne’s Bourke Street is the latest of three homes for the Artist Run Initiative that began 7km to the West of the CBD in Footscray.
    The central question that arose from discussions with the client was how could the design support the creative community of West Space? How could it provide activity based workspaces for its employees, support the groups that use the gallery for presentations, film screenings and book readings, provide facilities for exhibiting artists to meet and work.
    Given the natural funding constraints and to provide for a future that may elsewhere, our idea was to develop a rich architectural response from something that, in a very ordinary way, provides flexibility and consistency across many thousands of locations: the suspended ceiling grid.
    Customising this off-the-shelf system into a spine of gold anodised aluminium panels, we developed a design that suspends not only lights, services, data and power cables, but also the work surfaces themselves.
    In this way the diverse community of West Space, gathering around a computer screen or the opening night bar, are connected into this suspended infrastructure; an organisation using intensely, but enduring beyond, the physical space it occupies

  • Westspace Design Characteristics

    Key values

    • Single visual and configuration system
    • Clear, simple concept related to location
    • Flexibility and variety
    • Simple, logical construction system
    • Visually strong but not overwhelming exhibited work

    Key materials

    • Custom extruded and laser cut custom folded aluminium
    • Natural and colour anodising
    • Film face plywood (formply)
    • Ikea filing unit
    • Richmond Wheels castors
  • Westspace Specifications

    Core deliverables

    • Concept plan for front of house and desk
    • Documentation for fabrication of desk
    • Fabrication of timber elements

    Services Provided

    • Concept Design
    • Construction Documentation
    • Pricing
    • Fabrication
    • Installation supervision

    Architect

    Workshop Architecture

    People

    Project Team: Simon Whibley, Piran Reitze

    Client

    West Space

    Date completed

    In Development

    Location

    Melbourne CBD

Related projects

				
Acheson Place, Coburg North

This project revolves around the simple but transformative act of cutting a hole in the middle of a large existing volume.

View project

Fawkner Street House, South Yarra

Explores delicate control of circulation in curating series of visual thresholds that interact and entice occupants to transverse within spaces.

View project

Grampians Peaks Trail Hiker Centre, Dunkeld

A place to gather, to pause or to simply pass through; this shelter and amenities pavilion captures these changing occupations as an intersection of paths.

View project


Burrinja Cultural Centre

A refurbishment that reorganises and updates the experience of a diverse group of public activities.

View project

Spensley Street Primary School

Transforming an outdoor terrace and redundant boiler room to provide a suite of collaborative working and learning spaces.

View project

Art Space, Casey

A fragment made from fragments: exhibiting art within libraries using on the idea of a distributed gallery, made from a kit of parts.

View project


Gold St Renovation

A simple spatial concept unites four different uses of one small room; a cupboard, a passage, a laundry, a bathroom.

View project

Come Closer: A Meeting Pavilion, RMIT

A circle around a fire remembered as a brass table top, a surface gathering the marks of all who sit there.

View project

Bldg. Eng. Office Fitout, West Melbourne

A light filled contemporary office space for fifty staff with strong connections to the built fabric of the existing building.

View project